Mihai Stepan Cazazian

ARMENIA / Discursul ministrului afacerilor externe din Armenia, Ara Aivazian, la întâlnirea cu Ann Linde, ministrul afacerilor externe din Suedia, președinta în exercițiu a OSCE

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Dragă Ann,

Permiteți-mi să vă urez bun venit dumneavoastră și delegației dumneavoastră la Erevan. Am ținut deja o discuție tete-a-tete și vom continua discuțiile în format extins. OSCE joacă un rol esențial în cooperarea multilaterală a Armeniei ca organizație a cărei agendă privește securitatea europeană și înțelegerile vizând soluționarea conflictelor și, în acest sens, vizita dumneavoastră în calitate de președinte în exercițiu al OSCE este într-adevăr oportună.

Folosirea masivă a forței de către Azerbaidjan deschide un nou capitol în prelungirea conflictului din Nagorno-Karabakh și subminează pacea și stabilitatea regională.

Nu ar trebui să existe iluzia că utilizarea forței, însoțită de atrocități în masă, inclusiv purificarea etnică și crimele de război, pot contribui la soluționarea conflictelor. Utilizarea forței și rezultatele acesteia nu pot fi nici stabile, nici acceptabile pentru a asigura o pace durabilă în regiune. Soluționarea justă a conflictului din Nagorno-Karabakh este un imperativ imediat pentru toți cei care sunt interesați să transforme Caucazul de Sud într-o regiune pașnică, stabilă și prosperă.

Armenia este pregătită pentru reluarea procesului de pace, sub auspiciile copreședinților grupului OSCE de la Minsk. Problemele fundamentale ale procesului de pace din Nagorno-Karabakh, care nu au fost reflectate în declarația trilaterală, rămân nerezolvate. Printre acestea se numără dreptul poporului din Arțakh la autodeterminare, ceea ce implică problema statutului și teritoriilor din Nagorno-Karabakh.

Din păcate, Azerbaidjanul refuză să pună în aplicare declarația trilaterală, deoarece sute de prizonieri, militari și civili sunt în continuare ostatici. După patru luni de la încetarea focului, Azerbaidjanul continuă să provoace suferință sutelor de oameni și membrilor familiilor acestora supunându-i presiunii fizice și psihologice. Aceste acțiuni inacceptabile sunt mai puternice decât discuțiile goale despre pace și sfârșitul conflictului.

Există alte probleme umanitare urgente care trebuie abordate, inclusiv accesul la asistență umanitară în Arțakh și protecția patrimoniului cultural și religios armean pe teritoriile care au intrat sub controlul Azerbaidjanului. Voi detalia mai multe despre acestea în timpul întâlnirii noastre.

Vizita dvs. este un bun prilej pentru a discuta și agenda noastră bilaterală. Suedia și-a actualizat recent misiunea diplomatică din Armenia la rang de ambasadă cu drepturi depline și acest lucru atestă cu siguranță dorința Suediei de a genera idei și proiecte noi și de a le pune în aplicare împreună în beneficiul națiunilor noastre.

Încă o dată aș vrea să vă urez bun venit la Erevan. Mulțumesc.