Mihai Stepan Cazazian

ARMENIA / Declarația MAE armeană cu privire la încălcarea de către Azerbaidjan a regimului de încetare a focului

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

13 decembrie 2020

La 11 decembrie, în jurul orei 20:40, forțele speciale ale forțelor armate azere au lansat un atac asupra liniei de contact dintre Arțakh și Azerbaidjan, în direcția satelor Hin Tagher și Khtsaberd din regiunea Hadrut, profitând de faptul că forțele de menținere a păcii nu au fost dislocate în această zonă a Republicii Arțakh. Șase soldați din armata de apărare a Arțakh-ului au fost răniți în urma ofensivei. De asemenea, forțele azere și-au continuat acțiunile provocatoare astăzi [13 decembrie], vizând satele Mets Shen și Hin Shen

Condamnând cu tărie această încălcare flagrantă a angajamentelor asumate de înalții lideri militari-politici din Azerbaidjan în conformitate cu Declarația trilaterală privind încetarea ostilităților și desfășurarea forțelor rusești de menținere a păcii, subliniem că acțiunile menționate mai sus au ca scop deprecierea prezenței forțelor de menținere a păcii din Federația Rusă în zona de conflict.

Partea azeră, fidelă modului său tradițional de lucru, a întreprins această provocare în timpul vizitei copreședinților grupului OSCE de la Minsk în regiune. De fapt, această provocare la eforturile copreședinților țărilor Grupului de la Minsk al OSCE este o continuare a declarațiilor belicoase și inacceptabile ale liderilor Turciei și Azerbaidjanului, adresate poporului armean în timpul recentei parade de la Baku. Un astfel de comportament demonstrează încă o dată politica expansionistă turco-azeră, care continuă să submineze securitatea și stabilitatea regională și amenință să se răspândească în regiunile învecinate.

Aceste acțiuni ale oficialilor de la Baku subliniază printre altele că este imperativ necesar a fi eliminate consecințele recentei agresiuni azere, inclusiv dezocuparea teritoriilor Arțakhului și întoarcerea armenilor din Arțakh la locurile lor de reședință.

Având în vedere impunitatea pentru încălcarea de către Azerbaidjan a obligațiilor sale internaționale, prin utilizarea forței și consecințele unor astfel de acțiuni, facem apel la copreședinții țărilor Grupului de la Minsk al OSCE să reacționeze într-un mod fără echivoc și clar la acțiunile Azerbaidjanului care vizează încălcarea regimului de încetare a focului, urmărind politica sa de curățare etnică și ocuparea localităților armene.