Mihai Stepan Cazazian

ARMENIA / Datorie publică îngrijorătoare dar gestionabilă, potrivit ministrului armean de finanțe

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Ministrul armean de finanțe, Atom Janjughazian, a recunoscut joi (4 februarie) că datoria publică a Armeniei este o sursă de îngrijorare pentru guvern, care ar putea totuși să o reducă la “un nivel mai ușor de gestionat”, a spus el. Datoria a crescut de la 647 milioane dolari la aproape 8 miliarde dolari în 2020, pe fondul unei recesiuni cauzate în principal de pandemia de coronavirus. Potrivit proiecțiilor guvernului, datoria ar putea depăși pragul de 9 miliarde de dolari, până la sfârșitul acestui an. „Ar fi surprinzător dacă organele responsabile cu gestionarea datoriei publice nu ar fi preocupat [de creșterea datoriilor]”, a spus A. Janjughazian, adresându-se reporterilor după ședința săptămânală a Consiliului de Miniștri de la Erevan. Potrivit acestui fapt, datoria va fi echivalentă cu aproximativ 70% din PIB dacă economia armeană va crește cu 3,2% în 2021, conform previziunilor guvernului. O creștere economică mai lentă, așa cum anticipează banca centrală a țării și Fondul Monetar Internațional (FMI), s-ar traduce într-un procent mai mare al datoriei în raport cu PIB. „În general, pentru țările în curs de dezvoltare, un raport datorie-PIB care depășește 70% este considerat un factor de risc ridicat sau, în cel mai bun caz, mediu atunci când nu este clar … modul în care autoritățile intenționează să îl scadă la un nivel mai ușor de gestionat”, a adăugat A. Janjughazian, precizând: „Trebuie să depunem toate eforturile pentru a reveni la acest nivel. Trebuie să căutăm modalități de a nu reduce datoria în termeni absoluți, ci de a realiza o creștere mai mare a PIB, ceea ce se află în programele noastre ”.

Tao Zhang, director adjunct al FMI, a declarat în decembrie 2020 că autoritățile de la Erevan „își mențin angajamentul de a lua măsuri pentru a putea susține datoria” și se așteaptă la o scădere de aproximativ 60% din PIB „pe termen mediu” ca urmare a acestor măsuri, a spus el într-un comunicat.

Datoria a crescut și mai mult săptămâna trecută, după ce Armenia a lansat al patrulea eurobond în valoare de 750 de milioane de dolari. A.Janjughazian a confirmat că această sumă va fi utilizată în principal pentru acoperirea deficitului bugetar al guvernului pentru anul 2021, estimat la 341 miliarde drami (658 milioane dolari), sau cel puțin 5,3% din PIB.