Elena Chobanyan

ARMENIA / Conferință de Presă cu ocazia aniversării a 75 de ani de la crearea Observatorului Astronomic de la Byurakan

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Pe 23 februarie a avut loc o conferință de presă dedicată celei de-a 75-a aniversare a Observatorul Astronomic de laByurakan care poartă numele marelui astrofizician Viktor Hambarțumian. La conferința de presă a vorbit Areg Mickaelian directorul Observatorului.

Conferința de presă a avut o agendă destul de încărcată. În primul rând, domnul Mickaelian a prezentat jurnaliștilor activitățile BA pe parcursul anului 2020, în condițiile epidemiei şi războiului, după care a făcut referire la activitatea științifică organizatorică actuală a BA în 2021 şi proiectele planificate în viitorul apropiat şi, desigur, a vorbit despre evenimentele dedicate celei de-a 75-a aniversări a Observatorului.

La finalul conferinței, jurnaliștii au avut ocazia să pună întrebări și a urmat concursul anual de jurnalism științific (de astrologie) pentru anul 2020 şi acordarea premiilor. Observatorul Byurakan este inițiatorul acestui unic concurs științific în Republica Armenia și începând cu 2019 organizează anual un concurs cu scopul de a promova dezvoltarea jurnalismului științific  și de a încuraja jurnaliștii care lucrează în acest domeniu.

Premiile au fost acordate la trei categorii. Vahram Hovhannisyan (regst.net) a câștigat premiul pentru cel mai bun articol tipărit sau articol online, Ruzanna Mkrtchyan (A1+ televiziune) a câștigat pentru cel mai bun autor audio/video, iar premiul pentru cel mai activ jurnalist de anul trecut a fost acordat lui Zaven Petrosyan (săptămânalul „Educație”).

Scrisorile de mulțumire au fost înmânate de către Observatorul Byurakan lui Daniel Baghdasaryan, cercetător și luptător în al II-lea război din Arțakh și ofițerului serviciului de securitate, Poghos Bavoyan. După ceremonia de premiere participanții la conferința de presă au avut ocazia să viziteze Casa-Muzeu a lui Victor Hambarțumian şi să privească prin cel mai mare telescop de 2-6 m din Armenia.

Elena Chobanyan