Elena Chobanyan

ARMENIA / Conferință cu tema „Regiunea în schimbare, prioritățile Armeniei, vedere de la graniță”

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

În ziua de 29 august, inițiativa politică „Pentru Republică” a organizat o conferință intitulată „Regiunea în schimbare, prioritățile Armeniei,  vedere de la graniță”, în cadrul căreia au fost dezbătute problemele global-regionale și soluțiile posibile.

Forumul a început la frontiera Aygepar, în Armenia, unde au ținut discursuri de deschidere guvernatorul regiunii Tavush,  Hayk Ciobanyan, șeful Departamentului General pentru educației politică militară din Ministerul Apărării RA, Artsrun Hovhannisyan, și membrul inițiativei politice „Pentru Republică”, deputatul independent, Arman Babajanyan.

S-a vorbit despre aspectele legate de relațiile geopolitice  ale Armenie și Arțakhului, precum și despre evoluțiile globale și realitățile regionale. În prima parte a discuției, Sargis Grigoryan, specialist în politicile privind spațiul arab a prezentat noile realități și evoluții în lumea arabă. Turcologul Hayk Gabrielyan a oferit detalii interesante despre gazoductul Rusia-Turcia-Azerbaidjan, Hayk Kociaryan, la rândul său a explicat despre relațiile dintre Israel și țările din Golful Persic și impactul asupra regiunii. Despre prioritățile politicii externe ale Armeniei în noile realități regionale a vorbit Ruben Mehrabyan, expert asociat la Institutul Armean pe probleme internaționale şi securitate.

În partea a doua a forumului au fost discutate alte probleme politice importante, cum ar fi conflictul din Karabakh, rolul regional al Armeniei, etapele privind soluționarea problemei  Arțakh-ului. Politologul Stepan Safaryan a comentat despre noile abordări ale soluționării conflictului din Arțakh după revoluția de catifea, iar politologul Davit Babayan a explicat locul și rolul Arțakh-ului în stabilirea statalității și securității armene.