Mihai Stepan Cazazian

Armenia condamnă ferm politica de însușire ilicită a patrimoniului cultural armean din Turcia

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Armenia condamnă cu fermitate politica de distrugere sistematică și deturnare a patrimoniului cultural armean de către autoritățile turce, a declarat purtătoarea de cuvânt a ministerului armean de externe, Anna Naghdalyan.

Comentariile urmează rapoartelor media turcești despre vânzarea și distrugerea bisericilor armenești din Turcia. Există multe fapte despre distrugerea bisericilor și mormintelor creștine, care nu primesc niciun răspuns din partea organismelor relevante din Turcia.

„Știm despre rapoartele mass-media turcești despre vânzarea unor biserici armenești în Turcia. În special, Biserica Armeano-Catolică din districtul Sebtash din Bursa a fost vândută pentru 6 milioane de lire turcești, în timp ce o altă biserică armenească din Bursa a fost vândută pentru 6,3 milioane de lire turcești. În plus, biserica armenească Surp Toros din provincia Kutahya, vestul Turciei, a fost demolată ”, a spus Anna Naghdalyan.

“Condamnăm cu tărie politica de distrugere sistematică și deturnare a patrimoniului cultural armean de către autoritățile turcești care a căpătat un nou impuls și îndemnăm Turcia să își respecte cu strictețe obligațiile care îi revin în temeiul acordurilor internaționale”, a spus ea.

Purtătorul de cuvânt a menționat că apelurile la cooperarea pentru pace și stabilitate regională de către un stat care demonstrează o astfel de atitudine față de monumentele istorice și culturale nu pot fi cel puțin credibile.

Referindu-se la „sfatul” ministrului turc de externe Mevlut Cavusoglu către Armenia de a „învăța din istorie”, Anna Naghdalyan a spus că „nimeni nu are dreptul să vorbească fără respect, folosind un limbaj amenințător și să dea lecții de istorie unei națiuni care a supraviețuit genocidului”.

“Autoritățile turce trebuie să înțeleagă în mod clar că este necesar un mediu relevant de încredere pentru un dialog, iar distrugerea patrimoniului istoric și cultural armean cu siguranță nu contribuie la crearea unui astfel de mediu”, a conchis purtătorul de cuvânt.