Mihai Stepan Cazazian

ARMENIA | Comisarii pentru afacerile diasporei urmează să fie numiți

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Comisarii pentru afacerile diasporei armene vor fi numiți în curând drept consilieri în țări străine. În ședința din 10 noiembrie, Comisia parlamentară permanentă pentru afaceri de stat și juridice a aprobat proiectele de amendamente la legea RA privind serviciul guvernamental.

În ședința Guvernului din 21 octombrie s-a aprobat proiectul de hotărâre corespunzător. Prim-ministrul Armeniei va numi comisari pentru afacerile diasporei în calitate de consilieri publici în țări străine (neremunerate și fără program de lucru fix), candidații urmând să fie propuși de Înaltul Comisar pentru Afacerile Diasporei. Înainte de aprobarea deciziei, ministrul de Externe Ararat Mirzoyan a propus să se elimine din proiectul de hotărâre punctul privind cererile de acorduri pentru comisarii statelor străine, procedura presupunând numirea ca ambasadori și reprezentanți permanenți. „Aceștia nu sunt diplomați, ci mai degrabă oameni care lucrează cu comunitățile”, a spus Mirzoyan.

Zareh Sinanyan, Înaltul Comisar pentru Afacerile Diasporei, a declarat Parlamentului că acești comisari ar trebui să ofere consiliere profesională privind cooperarea dintre Armenia și Diaspora, să asiste activitatea Înaltului Comisar pentru Afacerile Diasporei în cooperare cu diaspora.

Potrivit proiectului, Institutul Comisarilor pentru Afacerile Diasporei ar trebui să dezvolte parteneriatul dintre Armenia și Diaspora, să crească eficiența activității corespunzătoare, să asigure relații stabile între comunitățile armene, să dezvolte potențialul comunităților, să păstreze identitatea armeană și să asigure repatrierea în Armenia. Decizia nu necesită finanțare suplimentară, întrucât comisarii nu sunt oficiali armeni, dar vor fi numiți în statele în care își au reședința.