Mihai Stepan Cazazian

ARMENIA / Comentariu purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe, Anna Naghdalyan cu privire la declarația făcută de Ministerul de Externe al Turciei

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Declarația emisă de Ministerul de Externe al Turciei cu ocazia aniversării a 100 de ani de la Tratatul de la Sevres demonstrează încă o dată incapacitatea acestei țări de a-și înfrunta trecutul.

În mod surprinzător, actualele autorități din Turcia, care nu ratează niciodată ocazia de a-și lăuda moștenirea otomană, reacționează nervos la referințele privind Tratatul de la Sevres pe care același Imperiu Otoman l-a semnat cu o serie de state, inclusiv Republica Armenia.

Tratatul de la Sevres a fost și va rămâne un fapt istoric, care nu poate fi editat sau șters.

În timp ce se sustrage să-și înfrunte propriul trecut și îi îndeamnă pe alții să „ia lecții din istorie în loc de conflicte”, Turcia își continuă politica tradițională de justificare a genocidului armean și de amenințare a poporului armean cu noi atrocități.

Pașii Turciei spre subminarea păcii și securității în regiunea noastră și poziția sa militară împotriva Armeniei fac parte din politica expansionistă a guvernului turc, care are ca scop destabilizarea regiunilor învecinate.

Doar reconsiderarea acestei politici și capacitatea de a face față trecutului de către Turcia vor deschide o cale pentru o reconciliere autentică între popoarele din regiunea noastră.