Redactor

ARMENIA / Comentariu MAE privind distrugerea bisericii Zoravor Surb Astvatsatsin (Arțakh)

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Astăzi,[ 25 martie] BBC a prezentat un reportaj video care arată demolarea bisericii Zoravor Surb Astvatsatsin ( Sfânta Născătoare de Dumnezeu) de lângă orașul Mekhakavan (Jebrail), care a avut loc după ce regiunea a căzut sub controlul azerilor. Aceeași biserică fusese deja profanată în recenta agresiune armată împotriva Arțakhului.

Condamnăm cu fermitate acest nou caz al unei infracțiuni comise de Azerbaidjan pe baza urii religioase. În același timp, încercările conducerii azere de a justifica această barbarie sunt și mai deranjante, întrucât arată că această manifestare a vandalismului a fost de natură intenționată și amintește de distrugerea sistematică a patrimoniului istoric și cultural din Nakhichevan.

Acest caz de distrugere a unui lăcaș de cult după recentul război nu este un episod izolat. Distrugerea bisericii vechi de peste 200 de ani „Kanach Zham” din orașul Șuși, în Republica Arțakh, dovedește că vandalismul cultural practicat de Azerbaidjan se bazează pe un singur criteriu: ura față de poporul creștin armean.

În ciuda eforturilor sale de a se prezenta lumii ca „centru de toleranță și multiculturalism”, Azerbaidjanul și-a consolidat până acum poziția de pionierat în distrugerea patrimoniului creștin.

Distrugerea patrimoniului istoric, cultural și religios armean demonstrează încă o dată că asigurările date de autoritățile azere cu privire la păstrarea valorilor culturale creștine sunt false. Comunitatea internațională trebuie să ia măsuri pentru a opri și a condamna crimele, inclusiv genocidul cultural, comis de Azerbaidjan începând cu 27 septembrie anul trecut.