Mihai Stepan Cazazian

Armenia cere ajutor Rusiei pentru a-i asigura „securitatea”

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Erevan, 31 oct 2020 (AFP) – Prim-ministrul armean Nikol Pashinyan i-a cerut preşedintelui Vladimir Putin să înceapă consultări ”urgente” cu privire la ajutorul pe care Rusia îl poate oferi pentru a asigura securitatea ţării sale, aflată în conflict cu Azerbaidjanul asupra Nagorno-Karabakh-ului.

Acest anunţ, de natură să provoace escaladarea conflictului, intervine după eşecul noilor discuţii între Armenia şi Azerbaidjan vizând stabilirea unei încetări a focului.

“Prim-ministrul armean a cerut preşedintelui rus să înceapă consultări urgente pentru a stabili natura şi cantitatea de ajutor pe care Federaţia Rusă o poate oferi Armeniei pentru a-i asigura securitatea”, a anunţat Ministerul de Externe într-un comunicat.

Rusia are o bază militară în Armenia. Ea este legată de Erevan printr-un tratat de apărare, dar a susţinut în trecut că acesta nu se extinde la regiunea separatistă Nagorno-Karabakh.

În scrisoarea sa, Pashinyan a declarat că luptele se apropie de graniţele armene şi a acuzat din nou Turcia că sprijină Azerbaidjanul.

Citând relaţiile bune dintre cele două ţări şi un tratat de prietenie, cooperare şi asistenţă reciprocă care le leagă din 1997, el a solicitat Moscovei ajutor.

Ministrul armean de externe Zohrab Mnatsakanyan şi omologul său azer Djeihun Bairamov s-au întâlnit vineri la Geneva într-o încercare nereuşită de a găsi o soluţie la criza ce a făcut peste 1.250 de morţi în puţin peste o lună.

Din 27 septembrie, forţele azere şi cele din Nagorno-Karabakh susţinute de Erevan se confruntă din nou. Până acum, trei încercări de armistiţiu umanitar au fost încălcate.

Nagorno-Karabakh s-a separat de Azerbaidjan în anii 1990, după un război soldat cu 30.000 de morţi şi sute de mii de persoane strămutate.

One Response to Armenia cere ajutor Rusiei pentru a-i asigura „securitatea”

  1. Pingback: Armenia cere ajutor Rusiei pentru a-i asigura „securitatea” – MERIDIANUL 27