ARMENIA / Ce se întâmplă în regiunea Syunik ?

Guvernul armean a confirmat că forțele azere au intrat pe teritoriul armean pe o adâncime de 3,5 kilometri în regiunea sudică Syunik. Până în prezent, forțele azere nu s-au retras din pozițiile lor, negocierile fiind în curs.
În dimineața zilei de 12 mai, forțele armate azere au trecut granița dintre Armenia și Azerbaidjan situate pe lacul Sev din Syunik și și-au mutat pozițiile la 3,5 kilometri în interiorul Armeniei. Sătenii din apropierea orașului Verishen au raportat incursiunea azerilor către dimineață. Într-o întâlnire de urgență a Consiliului de Securitate armean, prim-ministrul [ demisionar] Nikol Pașinian a confirmat avansul azer.
De la sfârșitul celui de-al doilea război din Karabakh, în regiunea Syunik au fost trasate noi frontiere cu Azerbaidjanul în partea sa de est. După căderea Uniunii Sovietice, nu a existat graniță, între Armenia și Azerbaidjan, deoarece teritoriile din jurul Syunik-ului erau controlate de armenii din Karabakh.
Ararat Ordyan, primarul satului apropiat de Verishen, a declarat pentru CivilNet că liderii comunității au negociat cu partea azeră de la preluarea controlului lacului. Aceste discuții au continuat până pe 13 mai cu prezența personalului militar rus. Până în prezent, nu s-a ajuns la niciun acord, au declarat localnicii reporterului CivilNet, Gevorg Tosunyan.
Lacul Sev, care este zona disputată, 30% este a Azerbaidjanului, în timp ce restul de 70% se află pe partea armeană a frontierei de stat. Potrivit locuitorilor, în timpul incursiunii nu erau staționate forțe armene la lac și nu au avut loc ciocniri.
„Aceste acțiuni sunt intolerabile, deoarece constituie o încălcare a teritoriului suveran al Republicii Armenia”, a declarat premierul [ demisionar], Nikol Pașinian.
Stanislav Zar, secretarul general al Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CTSC), a discutat telefonic situația actuală cu ministrul interimar al apărării a Republicii Armenia Vagharshak Harutyunyan și ministrul afacerilor externe, interimar al Armeniei Ara Aivazian. Armenia este membră a alianței militare eurasiatice cu Rusia, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan și Uzbekistan.
„CSTO urmărește îndeaproape evoluțiile din zonele de frontieră din regiunea Syunik din Armenia. Pe măsură ce situația evoluează, dacă este necesar, vor fi luate măsuri în conformitate cu prevederile Tratatului de securitate colectivă și ale Cartei CSTO ”, se menționează în declarație.
În seara zilei de 13 mai, Nikol Pașinian a anunțat că Armenia a făcut apel oficial la CSTO.
după armenews.com
Uzbekistan s-a retras din “Organiza?ia Tratatului de Securitate Colectiv?” înc? în iunie 2012.