Mihai Stepan Cazazian

Armenia: Cartea șoaptelor, best-seller al anului

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

201207211

Sintetizînd rezultatele lucrărilor pe timp de un an ale proiectului de autor “Best-seller la Erevan”, la 21 februarie, Ziua internațională a limbii materne, agenția de știri Armenpress a decernat premiile “Best-seller al anului”, desemnîndu-i pe cîștigătorii cîtorva categorii. La două dintre categorii a fost premiat scriitorul Varujan Vosganian (România), propus la premiul Nobel. Potrivit Armenpress, Cartea șoaptelor a lui Varujan Vosganian a fost recunoscută drept best-seller al anului, iar autorul ei a cîștigar categoria “Scriitor armean contemporan”. Diplomele de premiere au fost înmînate consulului României în Armenia, domnul Dragoș Zamfirescu, pentru a-i fi transmise autorului prin intermediul ambasadei române.

La categoria “Best-seller străin al anului” a cîștigat nuvela Vise de piatră a scriitorului azer Akram Aylisli, publicată în revista rusească Novi Mir. Nuvela, ce povestește despre pogroamele anti-armenești organizate în 1989 la Baku și Akulis (Nahicevan), a provocat mare agitație în azerbaidjan. Autorul ei a fost etichetat drept trădător de neam , i-au fost retrase toate titlurile și premiile de stat, iar la adresa sa au fost proferate numeroase amenințări cu răzbunarea fizică.

Potrivit lui Aram Ananian, director al agenției Armenpress, proiectul “Best-seller la Erevan” își propune să încurajeze lectura cărții și litreaturii armene. Ananian a explicat metodologia stabilirii indicelui de apreciere, subliniind faptul că datele sînt culese chiar de la vînzători. “Noi nu modificăm aceste date, ci le prezentăm așa cum le primim”, a spus acesta. Premiile au fost înmînate de președintele Uniunii Scriitorilor din Armenia, Edvart Militonian.

http://armenpress.am