Arsen Arzumanyan

ARMENIA / Capitala Erevan are un nou primar

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

Ieri, pe 23 septembrie, în capitala Armeniei, Erevan, unde locuiește peste 40% din populația țării, s-au desfășurat primele alegeri importante după Revoluția de catifea din lunile aprilie-mai 2018: locuitorii din Erevan au ales consilierii municipali în urma scrutinului anticipat. Partidele și alianțele au participat cu liste pentru ocuparea celor 65 de posturi de consilieri, iar primul pe listă este considerat drept candidat la funcția de primar. Conform Codului electoral, partidele trebuie să obțină 6%, iar alianțele 8% din voturi. Așadar, alianța „Im qaylă” (Pasul meu), susținută de Nikol Pașinyan, actualul prim-ministru, a obținut o victorie covârșitoare – 81.06%. Prin urmare, noul primar al capitalei Erevan este primul de pe lista alianței, Hayk Marutyan. Al doilea este partidul „Bargavach Hayastan” (Armenia prosperă), care a obținut doar 6.95%, iar a treia este alianța „Luys” (Lumină), care deși a obținut 4.99% și nu a trecut pragul electoral dar conform legii va avea și ea câteva locuri, fiindcă legea obligă ca cel puțin trei partide sau alianțe să intre în Consiliul municipal.

Conform observatorilor și partidelor/alianțelor participante, acestea au fost cele mai corecte și libere alegeri din ultimele decenii, care au exclus mita electorală și alte mijloace ilegale de influențare a electoratului. Prim-ministrul Armeniei, Nikol Pașinyan, a anunțat deja că prin acest vot poporul i-a dat un mandat pentru a negocia cu celelalte puteri din Parlament privind organizarea cât mai rapidă a alegerilor parlamentare anticipate despre care se discută cel mai mult din luna mai.

Hayk Marutyan s-a născut în 1976 la Erevan și datorită profesiei sale ca actor de comedie este foarte cunoscut în Armenia încă din anii ’90. Din 2012 a participat la mai multe mișcări civice împotriva unor hotărâri ale diferitelor instituții de stat, dintre care menționăm mișcarea din 2013 împotriva scumpirii biletelor transportului din Erevan, când Hayk Marutyan cu mașina proprie s-a dus primul în stațiile de autobuz pentru a transporta oamenii gratis. Acest gest a fost urmat de foarte mulți cetățeni, astfel încât multe persoane nu au mai avut nevoie de transport public. Ca urmare a acestei acțiuni, autoritățile au renunțat la scumpirea biletelor pentru transportul public. Mai mult, în campania electorală actuală Hayk Marutyan a prezentat o nouă formulă, prin care biletele de transport public pot fi ieftinite. Menționăm că de mai mulți ani H. Marutyan îl susține pe actualul prim-ministru în activitatea lui politică. 

Îl felicităm pe Hayk Marutyan și îi urăm succes în acest post atât de responsabil. 

Arsen Arzumanyan