Mihai Stepan Cazazian

ARMENIA | Biserica Apostolică Armeană respinge obiecțiile, din motive religioase, la vaccinare

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Biserica Apostolică Armenă a respins motivele religioase invocate de adepții săi care refuză să se vaccineze împotriva coronavirusului.

Întrunit la Ecimiadzin, Consiliul Spiritual Suprem al Bisericii, condus de Catolicosul Karekin II, și-a exprimat „profunda îngrijorare” față de numărul record de cazuri de coronavirus și decese înregistrate în Armenia în ultimele săptămâni. El a subliniat în acest sens că „vaccinarea nu constituie un pericol spiritual”, potrivit unui comunicat dat publicității de biroul de presă de la Ecimiadzin.

„S-a considerat important ca, în condițiile actuale ale pandemiei, libertatea individuală să fie strict combinată cu responsabilitatea socială pentru a nu pune în pericol propria viață precum și a celorlalți”, se arată în comunicat.

Armenia are cea mai scăzută rată de vaccinare din regiune și din Europa, deoarece doar aproximativ 10% din populația sa a fost vaccinată împotriva COVID-19 până acum. Reticența larg răspândită de a se vaccina în țară se datorează parțial obiecțiilor religioase exprimate de unii membri ai Bisericii Apostolice Armene și unele minorități religioase.

Un preot armean a stârnit controverse la sfârșitul lunii trecute, după ce a pus sub semnul întrebării eficacitatea vaccinurilor împotriva coronavirusului în timpul unei predici într-o biserică dintr-un sat de lângă Erevan. Părintele Grigor Hovannisian a susținut că Dumnezeu a trimis virusul în lume pentru a-i pedepsi [ pe oameni] pentru păcatele lor.

Sfântul Scaun al Bisericii Apostolice Armene din Ecimiadzin a dezaprobat cuvintele preotului și i-a îndemnat pe armeni să urmeze recomandările medicilor.

„Slujitorii noștri spirituali trebuie să fie foarte atenți în declarațiile lor, pentru că au adepți în bisericile lor și pot provoca foarte multe pagube cu remarcile lor emoționale”, a declarat purtătorul de cuvânt, episcopul Vazgen Mirzakhanian, la 25 octombrie.

Mirzakhanian a spus că Sanctitatea Sa Karekin II și mulți alți clerici s-au vaccinat și că le va urma și el exemplul.