Mihai Stepan Cazazian

ARMENIA / Basorelieful Sfintei Fecioare a revenit, după o călătorie de 13 ani, la complexul monahal Hagharțin

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Prefectura regiunii Tavuș (nord-estul Armeniei) a anunțat că, pe 30 ianuarie, basorelieful Sfintei Fecioare a fost readus la complexul monahal Hagharțin. În 2007 a fost transferat în Franța și apoi readus în Armenia, fiind păstrat la Muzeul Național de Istorie a Armeniei din Erevan. Așa că după aproape 13 ani de absență, acest basorelief a revenit la locul de origine, la Hagharțin, situat la câțiva kilometri de Dilidjan.

„Începând de azi, regiunea Tavuș, din punct de vedere religios și fizic, și-a recăpătat puțin din bogăția sa. Unul dintre obiectele noastre religioase, care a călătorit în întreaga lume s-a întors la locul său de naștere. Astăzi nu suntem doar martori ai istoriei noastre, dar și martori ai realității de Tavuș “, a declarat prefectul regiunii, Hayk Tchobanyan.

La recepția lucrării a fost organizat un spectacol la care a participat ansamblul de cântece și dansuri tradiționale Nazani, în prezența multor invitați. Arhiepiscopul Bagrat Galstyan a spus în cuvântul său „Sfânta Fecioară se întoarce acasă aducând  binecuvântarea și generozitatea ei”.