Mihai Stepan Cazazian

Armenia – Azerbaidjan / Acord de încetare a focului în scopuri umanitare, începând de azi orele 12.00

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Azerbaidjanul şi Armenia au ajuns sâmbătă la un acord de încetare a focului cu începere de la orele prânzului în regiunea Nagorno-Karabah, a anunţat diplomaţia rusă după negocierile maraton de la Moscova între şefii diplomaţiilor de la Erevan şi Baku, scrie AFP.

“Un acord de încetare a focului este anunţat cu începere de la orele 12.00, 10 octombrie 2020, în scopuri umanitare”, a indicat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, citind un comunicat la finalul negocierilor.

Purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a precizat ulterior pentru agenţia France Presse că acordul de încetare a focului va începe sâmbătă la prânz.

Ministrul Serghei Lavrov a afirmat că acordul de încetare a focului va permite “schimbul de prizonieri de război, alte persoane şi corpurile celor ucişi, în acord cu criteriile Comitetului Crucii Roşii”.

De asemenea, Armenia şi Azerbaidjanul au ajuns la o înţelegere să demareze “negocieri substanţiale” pentru o rezolvare paşnică a conflictului cu medierea copreşedinţilor Grupului de la Minsk al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), a precizat ministrul rus.

“Parametrii specifici” ai punerii în aplicare a acordului de încetare a focului vor fi conveniţi ulterior, a adăugat Serghei Lavrov.

Negocierile între miniştrii de externe armean şi azer, de la Moscova, au durat peste 10 ore şi s-au încheiat târziu în noaptea de vineri spre sâmbătă.