Mihai Stepan Cazazian

“Armenia a retrimis toți prizonierii de război azeri, inclusiv două persoane condamnate pentru uciderea unui minor în 2014” – spune purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe, Anna Naghdalyan

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Întrebare: Ce părere aveți despre declarația din 5 mai a copreședinților grupului de la Minsk al OSCE cu privire la problema prizonierilor de război și a reacțiilor partenerilor internaționali? Unele declarații includ apeluri către toate părțile pentru eliberarea prizonierilor de război. Există prizonieri de război azeri sau alți deținuți în Armenia?

Răspuns: Armenia a pus în practică, pe deplin, obligațiile care îi revin în temeiul articolului 8 din Declarația trilaterală din 9 noiembrie 2020 și a retrimis toți prizonierii de război azeri, inclusiv două persoane condamnate pentru uciderea unui minor în 2014.

Presiunea crescândă exercitată asupra Azerbaidjanului de către diferite țări și organizații internaționale a demonstrat că se formează un consens în cadrul comunității internaționale cu privire la repatrierea imediată a prizonierilor de război armeni și a civililor capturați, în conformitate cu cerințele dreptului internațional umanitar.

Întrebare: Ce părere aveți despre acuzațiile făcute de Azerbaidjan de a nu furniza informații despre persoanele dispărute în primul război din Arțakh și despre problema minelor?

Răspuns: Având în vedere presiunea internațională tot mai mare asupra eliberării prizonierilor de război, Azerbaidjanul încearcă să prezinte agende false, căutând scuze pentru neîndeplinirea obligațiilor sale umanitare.

Armenia este întotdeauna gata să coopereze cu partenerii săi internaționali pentru a face față problemelor umanitare.