Redactor

Armenia: Arheologii au descoperit cea mai veche unitate de producere a vinului din lume, datand de acum 6.100 de ani

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

foto AP/National Geographic

O unitate completa de producere a vinului, datand de acum 6.100 de ani – cea mai veche din lume cunoscuta pana acum, a fost descoperita de arheologi intr-o pestera din Armenia, anunta AFP. In aceeasi zona, in iunie 2010, a fost descoperit un mocasin de piele, perfect pastrat, datand de acum 5.500 de ani, acesta fiind cel mai vechi obiect de incaltaminte din lume.

Pestera in care a fost facuta descoperirea este situata intr-o zona muntoasa din provincia Vayotz Dzor din Armenia, in apropierea granitei dintre Iran si Turcia.

Anterior, cele mai vechi vestigii ale unei unitati de producere a vinului datau de acum 5.150 de ani (descoperire facuta in anii ’80, in Egipt).

“Pentru prima data, avem o imagine arheologica completa despre cum se producea vinul, veche de 6.100 de ani”, a afirmat Gregory Areshian, director adjunct al Institutului de Arheologie de la Universitatea din California, Los Angeles.

Cel mai probabil, vinul era preparat dupa ce strugurii erau zdrobiti cu picioarele, obicei care a persistat mii de ani in multe regiuni viticole, a precizat acesta.

Autorii descoperirii incearca sa stabileasca acum cu exactitate carei culturi apartineau oamenii care produceau vin in aceasta zona si care au lasat in urma si mocasinul descoperit anul trecut. Cel mai probabil, acestia apartineau culturii Kura Araxes, o straveche civilizatie trans-caucaziana.

One Response to Armenia: Arheologii au descoperit cea mai veche unitate de producere a vinului din lume, datand de acum 6.100 de ani

  1. HAYASA February 1, 2011 at 2:41 pm

    !!! BRAVO ARMENIA !!!