Mihai Stepan Cazazian

ARMENIA / Anna Naghdalyan: “Retorica azeră este o provocare la adresa dreptului internațional”

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Anna Naghdalyan, purtător de cuvânt al Ministerului de externe de la Erevan a răspuns unor întrebări venite din partea jurnaliștilor.

Întrebare: În cadrul conferinței organizațiilor de cooperare economică, președintele Azerbaidjanului a menționat că „noul coridor de transport va trece prin teritoriile istorice ale Azerbaidjanului, Zanghezur, conectând partea principală a Azerbaidjanului la partea sa integrală, Republica Autonomă Nakhichevan și Turcia ”. Puteți comenta această afirmație?

Răspuns: Subliniez încă o dată că articolul 9 din Declarația trilaterală din 9 noiembrie nu menționează crearea unui coridor.

Cu o declarație atât de provocatoare, numind Zanghezur „teritoriu istoric al Azerbaidjanului” și referindu-se la un coridor imaginar, președintele Azerbaidjanului subminează în mod deliberat punerea în aplicare a declarațiilor trilaterale din 9 noiembrie și 11 ianuarie. O astfel de retorică este în contradicție cu obligațiile Azerbaidjanului; constituie o provocare flagrantă a dreptului internațional, nu contribuie la stabilitatea regiunii și amenință toate statele din regiune.

Întrebare: Președintele Azerbaidjanului a reiterat faptul că conflictul a fost rezolvat și că rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU au fost puse în aplicare. Ce părere aveți despre aceasta ?

Răspuns: Declarațiile președintelui Azerbaidjanului potrivit cărora Azerbaidjanul a rezolvat conflictul din Nagorno-Karabakh prin utilizarea forței arată încă o dată cine a început războiul și cine conduce regiunea către noi provocări și o destabilizare sporită. Ca întotdeauna, Azerbaidjanul denaturează prevederile rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU, în timp ce aceleași rezoluții exprimă sprijin pentru procesul de pace al Grupului de la Minsk al OSCE, condus de copreședinții Grupului de la Minsk.

Prin declarațiile sale cu privire la procesul de pace din Nagorno-Karabakh, președintele Azerbaidjanului contrazice poziția comunității internaționale și, în primul rând, poziția țărilor Grupului de la Minsk al OSCE și a copreședinților, care subliniază în mod clar imperativul unei soluționări cuprinzătoare a conflictului. Este evident pentru noi că încercarea de a suprima dreptul poporului din Arțakh la autodeterminare prin utilizarea forței nu poate crea condiții pentru soluționarea conflictului. Realizarea dreptului poporului din Arțakh la autodeterminare și eliminarea consecințelor războiului sunt elemente esențiale ale procesului de pace.

mfa.am