Arsen Arzumanyan

ARMENIA – 9 decembrie / Alegeri parlamentare anticipate

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Duminică, 9 decembrie în Armenia se vor desfășura alegeri parlamentare anticipate, care sunt urmarea logică a Revoluției de Catifea ce a avut loc din lunile aprilie și mai. La alegeri participă 11 partide și alianțe politice ce se luptă pentru cel puțin 101 mandate parlamentare (încă 4 mandate sunt alocate minorităților naționale). Favorita detașată în alegeri este Alianța „Pasul meu” – condusă de Nikol Pashinyan, liderul revoluției, ales prim-ministru în mai – care va câștiga peste jumătate din mandate, după cum o arată sondajele de opinie. Avantajul acestei alianțe este atât de evident, încât nici una din celelalte zece formațiuni politice participante la alegeri nu neagă faptul că luptă doar pentru a ocupa locul doi, ca pondere în parlament și pentru a aduna cât mai multe voturi.

Iată și celelalte forțe politice participante la alegeri și pe liderii lor pe listele electorale: Partidul „Armenia luminoasă” (Edmond Marukyan) și Alianța „Noi” (Aram Sargsyan) – ai căror lideri se aflau până la revoluție în aceeași alianță cu Nikol Pashinyan –, Partidul „Armenia prosperă” (Gaghik Țarukyan) și Federația Revoluționară Armeană (Armen Rustamyan) – care au avut un număr relativ stabil de mandate în ultimele legislaturi –, Partidul Republican din Armenia (Vighen Sargsyan) – al cărui lider este fostul președinte și premier Serj Sargsyan, cel care și-a dat demisia la 23 aprilie acest an, la numai șase zile după alegerea sa în funcția de prim-ministru de către Adunarea Națională –, Partidul „Țara legilor” (Arthur Baghdasaryan) – care a primit mandate în câteva din  legislaturile anterioare.

Pentru prima oară la alegeri participă Partidul panarmean „Vitejii din Sasun” (Varujan Avetisyan), pe lista căruia se află mulți dintre participanții la acțiunea de ocupare a secției de poliție din iulie 2016. În afară de această formațiune, la alegeri participă pentru prima oară și Paridul Social-Democrat „Decizia cetățeanului” (Suren Sahakyan), Partidele „Renașterea Creștin-Populară” (Levon Shirinyan) și „Progresul Național” (Lusine Haroyan).

Arsen Arzumanyan

One Response to ARMENIA – 9 decembrie / Alegeri parlamentare anticipate

  1. Pingback: ARMENIA / Victorie a coali?iei premierului Nikol Pa?inyan | araratonline.com