Mihai Stepan Cazazian

ARMENIA / Alegeri parlamentare anticipate, pe 20 iunie, pentru a pune capăt crizei politice

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Erevan, 18 martie 2021 (AFP) – Alegerile parlamentare anticipate care ar trebui să pună capăt crizei politice din Armenia vor avea loc pe 20 iunie, a anunțat joi premierul Nikol Pașinian, care rezistă de câteva săptămâni protestelor și apelurilor la demisie ale opoziției.
Pe Facebook, mijlocul său preferat de comunicare, Pașinian a scris că „cea mai bună cale de ieșire” din criză este organizarea acestui scrutin, după înfrângerea militară din toamna anului 2020.
El a adăugat că data a fost stabilită după discuțiile cu președintele țării, Armen Sarkissian, și cu liderii a două partide importante din opoziție.
Premierul armean a fost acuzat de trădare de către opoziție de când a acceptat un acord de pace propus de Moscova în noiembrie, confirmând o înfrângere în regiunea Nagorno Karabakh.
Venit la putere în 2018 de o revoluție populară care denunța corupția elitelor post-sovietice, Pașinian a rezistat până acum presiunilor, dar deciziile sale de a demite înalți oficiali militari la sfârșitul lunii februarie, acuzându-i că vor să instige la o lovitură de stat a relansat o serie de demonstrații.
Oponenții chiar au campat o vreme în fața Parlamentului, asigurându că nu vor părăsi sediul până când nu va pleca primul ministru. El a refuzat în continuare să se conformeze unei decizi judecătorești de joi, 18 martie prin care i se cerea repunerea în funcție a Șefului Statului major al Armatei.