Elena Chobanyan

ARMENIA |  A fost publicat un Raport care dovedește CRIMELE de RĂZBOI comise de Azerbaidjan împotriva poporului armean

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Pe 12 noiembrie, la hotelul Ani Plaza din Erevan a avut loc  Forumul pe probleme de Securitate al Institutului Armean pentru Securitate Internațională intitulat „Provocări post-război. aspecte politice, juridice, economice și umanitare”.

Invitatul de onoare al acestui forum pentru tineret/securitate a fost Ambasadorul desemnat al Regatului Țărilor de Jos în Armenia, Nico Schermers, care a abordat relațiile dintre Armenia și Țările de Jos, precum și alte probleme legate de politica țării sale în Caucazul de Sud, inclusiv sprijinul pentru pace, securitate, evoluții postbelice, reconstrucție și dreptul internațional.

Președintele Institutului Armean pentru Securitate Internațională, Styopa Safaryan a prezentat un raport cuprinzător intitulat „Crimele împotriva umanității comise de Republica Azerbaidjan împotriva Republicii Armenia, Arțakh și al poporului armean în timpul războiului de 44 de zile”. Documentul a fost realizat de Institutul mai sus amintit  și a fost difuzat în cadrul forumului, în versiune tipărită, în armeană, engleză și rusă. Reprezentanți cunoscuți și experți din Armenia au făcut observații și sugestii cu privire la raport.

„Agresiunea declanșată de Azerbaidjan împotriva Arțakh-ului și a poporului său în timpul războiului de 44 de zile din 2020, precum și împotriva soldaților, voluntarilor de război, însoțită de crime de război, țintirea deliberată a civililor, torturarea captivilor, crimele extrajudiciare, este încă o dovadă a politicii Azerbaidjanului de eliminare a poporului nativ din Arțakh” – a spus președintele Institutul, Styopa Safaryan.

„Astăzi vă prezentăm un raport destul de dramatic, având în vedere brutalitatea faptelor  care sunt prezentate în acest raport. După cum știți, la 27 septembrie 2020, Azerbaidjanul a declanșat o agresiune pe scară largă împotriva Republicii Arțakh și a poporului armean, cu sprijinul deschis și activ al Turciei și implicarea în masă a teroriștilor mercenari. Agresiunea azeră a avut loc într-un moment dificil pentru lume, în condițiile epidemiei de Covid-19 iar pe 23 martie 2020, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, ceruse tuturor țărilor aflate în conflicte să înceteze focul, spunând că aceste conflicte armate trebuie oprite pentru a ne concentra asupra adevăratului război, pentru salvarea vieților omenești”, – a subliniat Styopa Safaryan.

Raportul prezintă în detaliu, cu fapte clare, referințe și dovezi, încălcările flagrante ale Convențiilor ONU și ale altor documente internaționale de către Republicii Azerbaidjan, crime de război comise, în special, țintirea civililor – infrastructura civilă, jurnaliști, utilizarea pe scară largă a armelor interzise de dreptul internaţional, crimele împotriva soldaților, voluntarilor și prizonierilor de război a Armeniei, ţintirea şi distrugerea monumentelor istorice şi culturale armene, rolul Turciei în război și recrutarea de terorişti mercenari, finanţarea şi participarea lor.

Cu toate aceastea, Azerbaidjan și Turcia rămân nepedepsite pentru faptele comise… de neiertat. Să vedem când lumea şi comunitatea internaţională se va trezi.

Elena CHOBANYAN

Câteva detalii puteți găsi aici: