Elena Chobanyan

ARMENIA a făcut o greșeală în politica externă. Totuși nu este totul pierdut…

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 DDDEF4EF-E4E4-46F0-969B-8402D18F4986_w748_r1_s

Imediat după întâlnirea președinților Armeniei și Federației Ruse a urmat decizia prin care Armenia a aderat la Uniunea Vamală Euroasiatică, Rusia-Belarus-Kazahstan care, spre comparație pentru majoritatea armenilor, nu a fost o surpriză pentru ruși.

În realitate Rusia a colaborat de mult timp cu Armenia și în comparație cu americanii și europenii știe foarte bine ce partener de viitor este Armenia și semnificația ei în regiune. Rusia a fost întotdeauna atentă la politica externă a Armeniei și posibila sa apropiere de Vest. Ba mai mult, Rusia n-a vrut niciodată ca “partenerul său strategic” să devină puternic. În privința Uniunii Vamale au fost zvonuri că Rusia a amenințat Armenia pentru a se alătura acestei uniuni.

După părerea unor politologi, pentru țările mici, abordarea politicii externe în mai multe direcții este aproape imposibilă. Astfel, în cazul Armeniei, aderarea la Uniunea Vamală va dăuna cooperării cu Uniunea Europeană.

Potrivit politologului și directorului Centrului pentru Studii Regionale, Richard Ghiragosian, Armenia a făcut o greașeală strategică și astfel a pierdut încă o posibilitate.

Federația Rusă a crescut presiunea asupra mai multor țări, a amenințat Moldova, că va richard-giragosian2întrerupe gazul și va intra în război cu Ucraina, dar, așa cum a spus președintele Armeniei, nu era altă alternativă. Aceasta dezvăluie modul cum a acționat Federația Rusă cu Armenia, singurul ei partener de încredere și aliat în regiune” – a spus politologul.

Uniunea Vamală nu promite multe Armeniei. Ar fi fost mai bine dacă Armenia spunea că este pregătită să sprijine Rusia dar nu este pregătită să intre în UV pentru că nu are graniță cu Federația Rusă și nici o legislație adecvată acestei aderări. A doua posibilitate era dacă Armenia accepta să rămână cu statutul de observator și nu să devină membră cu drepturi depline la UV”, – a mai spus Richard Ghiragosian. Astfel, Armenia a făcut o greșeală în politica externă, iar guvernul este responsabil pentru aceasta. Din păcate, intrarea în UV va crește emigrația, pentru că atât speranța, cât și șansele armenilor se vor reduce. Iar dacă la reuniunea de la Vilnius nu vom ajunge la o înțelegere cu europenii, aceasta va însemna că Uniunea Europeană își va diminua interesul față de Armenia.

După părearea economistului, fostului președinte al Băncii Centrale, Bagrat Asatrian, în acest moment există big_9dae8cf35fcfa6a2a7c32d8a171d155fUniunea Vamală însă există probleme și contradicții. Perspectivele sunt neclare din punct de vedere economic și este posibil ca această uniune să nu se concretizeze.  “Vorbim de o perioadă mai lungă de 5 ani și este legată de multe situații. De exemplu, dacă prețul petrolului va ajunge la 50-60 dolari pe baril, această uniune va dispare. Vorbim, mai degrabă, de inițiative politice, cu un conținut economic pe care nu-l cunoaștem în totalitate”, – a explicat economistul.

Armenia nu este figura centrală în această chestiune, ci pur și simplu a fost nevoită să răspundă în locul tuturor celor ce vor merge la Vilnius în noiembrie. Unii consideră că alăturarea Armeniei la Uniunea Vamală înseamnă irosirea a patru ani de muncă în relația cu UE iar populația armeană va plăti și se va întări sistemul oligarhic din țară. Cu toate acestea nu totul este pierdut iar greșeala făcută poate fi îndreptată  înainte de summit-ul de la Vilnius.

Elena Ciobanyan