Mihai Stepan Cazazian

ARMENI DIN MARAMUREŞ LA ARMENOPOLIS

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Cu ocazia sărbătoririi Sfântului Grigore Luminătorul, marele Apostol al poporului armean, sucursala Gherla a Uniunii Armenilor din România (preşedinte Ioan Esztegar) a organizat, în perioada 15 – 17 Iunie 2018, o întâlnire a armenilor din ţară şi străinătate, în vederea promovării istoriei, culturii, tradiţiilor şi obiceiurilor specifice poporului armean.

Au luat parte în jur de 300 de membrii sau simpatizanţi ai armenilor din diferite zone ale ţării (Bacău, Gheorgheni, Cluj, Bucureşti, Constanţa, Suceava, Piteşti etc). Maramureşul a fost reprezentat de 20 de persoane, având în frunte pe preşedintele Sucursalei – Sorin Gădălean.

Bogatul program al acestei manifestări a cuprins, ca de obiecei, liturghia cu ocazia sărbătoririi Sfântului patron al Catedralei Armeano-Catolice din vestitul Armenopolis, celebrată cu participarea a multor feţe bisericeşti şi o numeroasă asistenţă.

La masa festivă, desfăşurată în subsolurile multiseculare ale Parohiei, s-au servit mâncări specifice tradiţionale armeneşti, atît de savurate de comeseni.

A fost prevăzută apoi o conferinţă dedicată ilustrului cărturar din Gherla Szongot Kristof, urmărită cu mult interes de ascultători. S-a vernisat în continuare o expoziţie de fotografii din Armenia. În final participanţilor li s-a oferit un concert de muzică de cameră în Catedrala Armenao-Catolică.

 

Dr. Felix MARIAN

Baia Mare                                                                             

23.06.2018