ARMENI DE SEAMĂ AU POPOSIT LA ROMAN
Ambasadorul Armeniei în România, Episcopul Bisericii Armene din România, preşedintele Uniunii Armenilor din România și vicepreședintele Varujan Pambuccian au participat la o slujbă religioasă, la Biserica Armenească, şi la inaugurarea sediului Comunităţii Armene din Roman.
Biserica Armenească din Roman a avut vineri, 14 august, oaspeţi de seamă. Ambasadorul Armeniei în România, Excelenţa Sa Hamlet Gasparian, PS Datev Hagopian, Episcopul Bisericii Armene din România,consulul Ambasadei Armeniei, Arsen Mikaelian, senatorul Varujan Vosganian, preşedintele Uniunii Armenilor din România, deputatul Varujan Pambuccian, preşedinţii sucursalelor UAR din Bacău,Dumbrăveni,Iaşi,Botoşani,Constanţa,Baia Mare,Suceava, Preoţii Azad şi Avedis Mandalian, alte oficialităţi, dar şi armeni sosiţi din toate colţurile ţării au fost prezenţi la Roman pentru a asista la inaugurarea noului sediu al Uniunii Armenilor din România.
Până la tăierea panglicii inaugurale, invitaţii şi-au dat întâlnire la Biserica Armenească. Aici, au fost întâmpinaţi de primarul municipiului Roman, Laurenţiu Dan Leoreanu, de parohul vechiului lăcaş de cult, preotul Ionel Doru, şi de preoţii Dragoş Alexandru Munteanu, protopop de Roman, şi Cornel Paiu, de la biserica din Băluşeşti, comuna Icuşeşti. Invitaţii au asistat la o slujbă religioasă oficiată de preot doctor Dragoş Alexandru Munteanu.
“Astăzi este programată inaugurarea sediului Comunităţii Armene din Roman. Mă bucur de această realizare, deoarece armenii sunt de multă vreme în Roman. Suntem prieteni cu primarul Leoreanu. Am stabilit o legătură de înfrăţire între Roman şi Dilijan, un oraş din Armenia, şi vom merge înainte pentru o colaborare în domeniul culturii, educaţiei şi alte domenii”, a declarat Excelenţa Sa Hamlet Gasparian, ambasadorul Armeniei la Bucureşti.
Primarul municipiului Roman i-a primit pe invitaţi şi a salutat iniţiativa doctorului Emanuel Nazaretian, preşedintele Comunităţii Armene din Roman. “Este bine ştiută colaborarea noastră cu Biserica Armenească, cu Ambasada Armeniei la Bucureşti, cu toţi factorii şi cu toţi cei care au rădăcini în comunitatea armenească”, a spus primarul Leoreanu.
“Avem în registrele noastre 50 de familii de origine armeană, în diverse grade de apartenenţă la etnia armeană, la care se adaugă, spre satisfacţia mea, peste 100 de simpatizanţi care au dorit să participe la evenimentele noastre. De altfel, organizaţia noastră şi-a marcat existenţa, în acest an, prin mai multe manifestări culturale”, a spus senatorul Varujan Vosganian.
“Sunt de 30 de ani în Roman. Când am venit în acest oraş, prima întrebare la care am căutat răspuns a fost: «Câţi armeni sunt în Roman?» Mi s-a spus că vreo patru. În 30 ani, am început să caut familiile de armeni şi descendenţii acestora şi iată că am ajuns la 50″, a spus doctorul Emanuel Nazaretian, preşedintele Comunităţii Armene din Roman.
Cât priveşte soarta fostului sediu al Clubului Copiilor şi Elevilor, clădire ce aparţine Arhiepiscopiei Armene, aflată într-o stare avansată de degradare, subiectul nu a fost pe ordinea de zi a celor prezenţi. “Este un moment festiv şi nu trebuie amestecat cu probleme administrative. Decizia nu este una foarte uşor de luat. Noi am încercat, prin argumente şi prin tot felul de propuneri, să avem o colaborare cât mai bună cu partea armeană. Lucrurile se vor aşeza şi, în funcţie şi de banii de care vom dispune, vom putea pune proiectele în operă”, a explicat primarul municipiului Roman.
Invitaţii au asistat, apoi, la sfinţirea şi inaugurarea sediului şi au participat la o cină festivă.