Mihai Stepan Cazazian

ARMEN SARKISSIAN : „Chiar și astăzi, Tratatul de pace de la Sèvres rămâne un document esențial pentru dreptul poporului armean la o soluționare corectă a chestiunii armene”

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Președintele Armeniei, Armen Sarkissian a acordat un interviu Revistei Nouvelles d’Arménie Magazine din Paris în care a vorbit, în principal, despre Tratatul de la Sèvres de la semnarea căruia,  astăzi 10 august, se împlinesc 100 de ani.

Președintele Sarkissian a spus că :  „Tratatul de la Sèvres nu a fost complet ratificat și, prin urmare, rămâne neîndeplinit și deși dispozițiile sale referitoare la Armenia nu au fost puse în aplicare din cauza evoluției situației politice internaționale, Tratatul ca atare nu a fost niciodată declarat nul.

Tratatul de la Sèvres este un document legal adoptat de state, care rămâne valabil de facto, deoarece pe baza acestui document au fost formate sau au fost prefigurate multe state din Orientul Mijlociu după Primul Război Mondial, cum ar fi Siria și Liban, Irak și Kuweit, Statul Israel și Autoritatea Palestinei din Palestina, Arabia Saudită din Hedjaz, sau chiar Egipt, Sudan, Cipru, Maroc, Tunisia și Libia.

În aceeași logică, Tratatul de la Sèvres ar fi putut contribui, de asemenea, la soluționarea Chestiunii armene și la reunificarea poporului armean pe teritoriile sale istorice. De asemenea, ar fi putut crea condițiile susceptibile de a atenua daunele cauzate de Genocidul armean din 1915 și, așadar, să pună bazele unei normalizări a relațiilor dintre Turcia și Armenia și stabilirea unei păci durabile între popoarele regiunii noastre.

Dar ofensiva lansată de kemalisti, în septembrie 1920 împotriva Republicii Armenia s-a încheiat prin dispariția statului independent armean și sovietizarea Armeniei.

Drept urmare, lupta seculară a poporului armean pentru reunificarea diferitelor părți ale Armeniei dezmembrate într-un singur stat nu a fost încununată de succes.

Cu toate acestea, Republica Armenia și poporul armean răspândit în întreaga lume rămân moștenitorii și stăpânii istoriei și civilizației lor milenare. Orice ar fi făcut și încă fac unii, orice negare asupra unor fapte de necontestat, indiferent de voința lor de a distruge și șterge moștenirea monumentală a Armeniei, de a șterge urmele istoriei sale și  civilizația sa, ei nu pot niciodată distruge memoria poporului armean.

Chiar și astăzi, Tratatul de pace de la Sèvres rămâne un document esențial pentru dreptul poporului armean la o soluționare corectă a chestiunii armene.”

La întrebarea dacă  Tratatul de la Lausanne din 1923 a anulat și înlocuit pe cel de la Sèvres președintele Armeniei a spus :

„Nu este absolut nimic și nu ar putea fi așa. Tratatul de la Lausanne nu conține nu doar o posibilă anulare, dar nu face referire la Tratatul de la Sèvres. Republica Armenia nu a semnat Tratatul de la Lausanne și, prin urmare, nu este parte la acesta. Prin urmare, nu există nicio obligație pentru Republica Armenia. În aceste condiții, principiul Res inter alios acta (nu ești parte, nu ai obligații) de drept internațional se aplică situației. Tratatele de Sèvres și Lausanne sunt două documente juridice distincte și diferite.”

extras din interviul acordat revistei Nouvelles d’Arménie Magazine