Mihai Stepan Cazazian

Armen Sarkissian: armenii au fost victorioși și în al Doilea Război Mondial și în lupta de eliberare

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Armen Sarkissian la mormântului lui Monte Melkonian

Cu ocazia împlinirii a 28 de ani de la eliberarea orașului Șuși, președintele Armen Sarkissian a vizitat, pe 8 mai, Panteonul militar Erablur din Erevan.

Președintele Sarkissian a depus flori la mormintele Eroului Național al Republicii Armenia, Eroului Național al Arțakhului, primului ministru al Apărării din Armenia Vazgen Sargsyan, eroilor luptei pentru eliberarea Arțakhului, Monte Melkonian și Jivan Abrahamian, precum și la mormântul Generalului Andranik și zidul memorial al fiilor neamului care și-au dat viața pentru libertatea și independența Patriei.
Președintele Armeniei a păstrat un moment de reculegere în amintirea celor care și-au sacrificat viața pentru Patrie.

„Astăzi am venit să îi vizitez pe eroii luptei noastre de eliberare. Simbolismul este foarte profund. Cum se face că acum 28 de ani, în aceeași zi, poporul nostru a obținut o mare victorie, una dintre cele mai importante victorii în lupta de eliberare, eliberarea orașului Șuși . Această eliberare, dacă o comparăm cu cel de-al Doilea Război Mondial, a fost aceeași cu bătăliile de la Stalingrad sau Kursk. Au spart logica războiului și au deschis calea spre victorie ”, a spus el.

Vorbind despre a 75-a aniversare a victoriei în Marele Război Patriotic, președintele a amintit că 300.000 de armeni și-au sacrificat viața pentru această victorie.

„Din păcate, acești 300.000 de oameni nu au mormânt în Armenia astăzi, dar memoria lor este la noi. Din cei 600.000 de armeni care au participat la luptă, jumătate și-au sacrificat viața. Poporul nostru a dat câteva sute de mii de eroi ai Uniunea Sovietică, cinci mareșali… și nu e proporțional. O națiune mică avea cinci mareșali și mai mult de șaizeci de generali ”, a spus Armen Sarkissian.

“Este firesc că a fost imposibil să învingi această națiune care a fost una dintre precursoarele luptei antifasciste”, a spus el