Vera Riti

Armean în aripa artistică

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share


Genocidul  din 1915 a făcut ravagii în numărul populaţiei armene, dar dispariţia fizică nu înseamnă dispariţie totală. Descoperim în fiecare zi un armean, care a excelat în viaţă în diferite ramuri ale economiei, dar  avem artişti care prin munca lor reuşesc să menţină spiritul armean în viaţă. Un astfel de artist este pictorul, sculptorul, restauratorul şi graficul Jakobovits Miklós, artist care şi-a sărbătorit ziua de naştere a 75 de ani în cadrul Uniunii Armenilor din România, Filiala Cluj,împărtăşind cu comunitatea viziunea sa despre lume, om, timp şi spaţiu.

Artistul orădean, în vârstă de 75 de ani este armean în proporţie de 75 %, declarând că familia sa a venit prin anii 1700 din oraşul vechi Ani, prin Moldova, stabilindu-se în Ardeal. El mărturiseşte că simte originea armeană în genele culorilor cu care lucrează, „ în artele plastice mă interesează să aflu amprentele sufleteşti ale umanităţii…”.

Festivitatea de aniversare a fost transmisă în direct pe www.armenopolis.ro pe data de 22.09.2011, dar programul acestei zile a fost prezentat cu o zi înainte , într-un interviula Radio Cluj, ora 19:30, purtat între prezentatorul emisiunii „Ideea Europeană”, Cristian Ivaneş şi Preşedinta Uniunii Armenilor din România, Filiala Cluj, Doamna Azaduhi Varduca Horenian.

Preşedinta a deschis evenimentul, urând Ծնունդդ շնորհավոր (çnundd šnorhavor)- La mulţi ani! maestrului Jakobovits, numindu-l „ vârf al picturii contemporane”, după care a urmat Alexandra Rus, profesor universitar, care a evocat emoţia şi admiraţia trezită la vernisajul dela Cluj Napoca  faţă de artist , declarând că Jakobovits „ iubeşte esenţa în diferitele ei dimensiuni, încearcă să ne creeze o stare de spirit, şi prezintă nişte calităţi, ce asigură perenitatea unei vieţi.” Németh Julia, critic de artă, spunea că maestrul nu are vârstă, nici Jakobovits nu are. Ea a remarcat că artistul are un stil unic, capabil să se adapteze noilor stiluri, relatând şi faptul că artistul şi-a început cariera încă din timpul copilăriei, când tatăl lucra la teatru ca şi decorator de scenă, unde conform artistului, aroma culorilor s-a impregnat în el.

Jakobovits prezintă un interes pentru metafizică, pentru ireal, criticul de artă făcând referire la acest lucru prin faptul că artistul reprezintă prin operele sale imaginea unei lumi întoarse, nu surprinde momentul ci mai degrabă clipa care este eternă în momentul pieririi.Ceea ce îl impulsionează să creeze este transcendenţa de la materie la spirit, de la suflet la artă. El ne arată  oportunităţile interioare ale materiei, vedem puterea masculină dar totodată  şi sentimentalismul. Profesorul universitar, Negoiţă Laptoiu îl edifica pe artist, dezvăluind importanţa omului care sfinţeşte locul, respectiv vorbind despre identitatea inconfundabilă a maestrului, o identitate ce combină tensiunea, forma, geometria şi armonia culorilor.El îl descria pe Jakobovits ca un „ făuritor de spiritualitate”, capabil de a ne transfera în sfera sa metafizică a cromaticii. Printre cei care i-au urat la mulţi ani artistului se număra Vicarul Armeano-Catolic, Szakács Endre, respectiv Consulul General al Ungariei, Szilágyi Mátyás, amândoi mulţumind în primul rând pentru ocazia de a putea lua parte la aniversarea artistului, după care îl rugau ca şi de acum înainte să ne delecteze cu lucrările sale, să încerce a le transmite mesajul său tinerilor şi contemporanilor săi, dar cel mai important să aibă întotdeauna o relaţie de concordanţă cu soţia sa, pentru că unul fără de celălalt nu  ar fi existat pe scena artei, iar această relaţie să aibă un echivalent în operele sale, adică metamorfozarea relaţiei lor să fie o formă concretă, bine definită, o formă de artă- înţelegând prin aceasta pictura, sculptura. Tibád Júlia a propovăduit cuvintele scriitorului armean, Bedros Horasangian, special scrise pentru aniversarea a 75 de ani a artistului Jakobovits.

După toate aceste urări, Doamna Varduca a simţit că este necesar a ne dezvălui şi imaginea asupra artistului a Mariei Zintz, Prof. Univ.la Oradea, cea care i-a scris biografia maestrului, dar neputând participa la aniversarea acestuia. Astfel ea a dat citire a unui fragment din această biografie „ îi (Jakobovits) place să construiască cu materia, să o plămădească, s-o amestece cu alte materii, să clădească arhitecturile sale cu aură metafizică.”

Aniversarea a devenit si mai frumoasă cu vizionarea unui film documentar despre viaţa artistului, „ Culori fulminante”, regizat de Nagy T. Katalin, iar punctul culminat al serii a fost surpriza cântăreţei Janki Maria, cine i-a dăruit artistului şi ne-a încântat pe noi toţi prezenţi cu nişte piese muzicale excepţionale a unui artist armean contemporan, Comitas.

 Riti Vera