Mihai Stepan Cazazian

Arhimandritul Daniel Findikyan este noul  Primat al  Diocezei Armene de pe Coasta de Est a Statelor Unite ale Americii

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Vineri, 4 mai, la New York, Adunarea  Diocezei Bisericii Armene de pe Coasta de Est a Statelor Unite ale Americii și-a ales noul primat. 

Părintele Arhimandrit  Daniel  Findikyan,  va prelua funcția de la  Arhiepiscopul Khajak Barsamian, care a condus timp de 28 de ani  Eparhia  Armeană  de pe  Coasta de Est. Arhim. Daniel Findikyan  este primul primat al Bisericii Armene născut  în Statele Unite.

 

Biografia noului primat

Este  nativ din Fort Worth, Texas, unde  s-a  născut în 1962, Arhimandritul Daniel Findikyan este profesor de Studii liturgice  la  Seminarul  teologic  armean Sf. Nerses  din New Rochelle (New York), și director al  „Centrului de Informare  Krikor & Clara Zohrab “din cadrul diocezei.

Daniel este membru al frăției Sfântului Scaun de la Echmiadzin. A obținut doctoratul în studii liturgice la Institutul Pontifical Oriental din Roma, unde a studiat cu părintele Robert Taft. SJ. Anterior, a obținut un masterat în muzicologie  la Universitatea orașului New York și un  masterat în teologie în cadrul Seminarului Teologic Ortodox Sf. Vladimir și la Seminarul teologic  armean   St. Nerses.

A publicat numeroase articole în reviste de specialitate, precum și mai multe lucrări de referință. Părintele Daniel a fost,  redactor-șef al lucrării  “Sfinta Liturghie”, care este folosită în întreaga eparhie a Bisericii Armene a Statelor Unite. Cea mai recentă carte a sa este  “Avak Șapat” (Ghid  săptămânii sfinte).

Părintele Findikyan este în prezent Președinte al Societății Liturghiilor Răsăritene și membru al mai multor organizații academice și ecumenice. Acesta a fost invitat în mod regulat, ca profesor de teologie, la Universitatea Notre Dame (Indiana) începând cu 2001. El a predat de-a lungul Statelor Unite, precum și în Armenia, Grecia, Italia, Liban, Suedia în Slovacia și Rusia.

Între 1998-2005 părintele Daniel Findikyan a fost paroh  al bisericii armeane Sf. Sarkis din Charlotte, Carolina de Nord.

Vestea alegerii noului primat  a fost transmisă Sanctității Sale Karekin al II-lea, Patriarhul Suprem și Catolicos al tuturor armenilor, pentru a fi  binecuvântat.