Redactor

Arhimandritul armean în vizită la PS Petru Gherghel

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

28.02.2011, Iaşi (Catholica) – Arhimandritul Datev Hagopian, întâistătătorul Eparhiei Armene din România, s-a întâlnit cu PS Petru Gherghel şi PS Aurel Percă, sâmbătă, 26 februarie 2011, în sediul Episcopiei Romano-Catolice din Iaşi. Cu ocazia vizitei pastorale la bisericile armene din Iaşi în perioada 25-27 februarie 2011, arhimandritul Datev Hagopian a dorit să se întâlnească cu Episcopul de Iaşi.

În scrisoarea adresată Episcopului Petru Gherghel, arhimandritul şi-a manifestat speranţă că cele două Biserici vor colabora pe viitor: “Cunoscând istoria seculară ce ne leagă popoarele noastre drept-credincioase pe plaiurile Iaşiului, suntem convinşi că o întâlnire va fi un început de colaborare între Bisericile noastre şi o manifestare a dorinţei noastre de a continua legătura noastră frăţească”. La întâlnire au participat senatorul Varujan Vosganian, doi preoţi armeni (pr. Ezras Bogdan, vicar eparhial, şi pr. Radu Krikor Holca), dr. Achouch Haitsam şi conducătorul comunităţii armene din Iaşi, dr. Zareh Nazaryan.

În cadrul întâlnirii s-a făcut un schimb de daruri. Preasfinţitul a primit de la oaspete cărţi privitoare la istoria armenilor, oferind, la rândul său, o copie a icoanei de la Cacica şi o carte-album cu catolicii din Moldova. Arhimandritul Datev Hagopian a fost ales ca întâistătător al Eparhiei Armene din România la 24 septembrie 2010 de către Congresul Eparhial al Arhiepiscopiei Armene din România, în şedinţa sa extraordinară aflată sub binecuvântarea Sanctităţii Sale catolicosul şi patriarhul suprem al tuturor armenilor, Karekin al II-lea. La 7 noiembrie 2010 a fost intronizat în catedrala armeană din Bucureşti.

Prea Cuviosul părinte Datev Agopian s-a născut în Bagdad (Irak) unde a absolvit cursurile gimnaziului (1972-1979), apoi a urmat cursurile Academiei Teologice din Etchmiadzin (1979-1986) şi Universitatea din Geneva (1988-1990). La 18 februarie 1993 a fost hirotonit preot călugăr în biserica “Sfântul Grigore Luminătorul” din Bagdad, fiind numit paroh. În 1997 a fost numit de către Sanctitatea Sa Karekin al II-lea paroh al bisericii armene din regiunea Lyon în Saint-Etienne. În 1999 a susţinut lucrarea de doctorat “Madaghă în teologia armeană” la facultatea din Lyon. La 12 septembrie a primit gradul de arhimandrit din partea Episcopului Norvan Zacarian. În 2004 a fost numit paroh al bisericii armene din Olanda.

Catholica.ro