Mihai Stepan Cazazian

IPS Arhiepiscopul Nourhan Manoogian ales Patriarh al Bisericii Armene din Ierusalim

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

25 Bishop Nurhan Web
IPS Arhiepiscopul Nourhan Manoogian a fost ales noul Patriarh al Bisericii Armene din Ierusalim. El a primit 17 de voturi față de 15 voturi pe care le-a primit IPS Arhiepiscopul Aris Shirvanian.

Alegerile patriarhale s-au desfășurat în două etape. Prima etapă a  avut loc în sala Patriarhiei Armene din Ierusalimului  unde  membrii, exclusiv celibatari, au participat la alegeri. În a doua etapă au rămas cinci candidați dintre care s-a ales Patriarhul, prin vot secret. În conformitate cu Statutul Bisericii Armene din Ierusalim (1882) 35 arhimandriți și episcopi au fost candidați la funcția de Patriarh.  Postul  de Patriarh al Bisericii Armene din Ierusalim a rămas vacant în urma trecerii la cele veșnice, în ziua de 12 octombrie 2012, a  Înalt Preasfinţitul Arhiepiscop Torkom Manoogian, Patriarhul Bisericii Armene din Ierusalim.

 

Arhiepiscopul Nourhan Manougian (numele de botez Boghos ), sa născut la Alep, Siria, la 22 iulie 1948. El a primit educația primară în Școala Haigazian de Alep.

În 1961 a intrat la Seminarul Teologic din Antilias pentru a începe studiile teologice. În 1966 a intrat la Seminarul Teologic al Patriarhiei Armene din Ierusalim. La 27 iulie 1968 a fost hirotonit diacon.

În 1971 a fost hirotonit preot celibatar de către Patriarhul  Ierusalimului Yeghishe Derderian cu numele preoțesc Nourhan. A fost numit vice-decan al  Seminarului Teologic Jarangavorț 1971 – 1972. În 1975 el a fost numit în calitate de decan al Seminarului.

În 1972 și 1973 și-a continuat misiunea pastorală și a servit ca pastor spiritual al credincioșilor armeni de la Geneva, Elveția. Tatăl Nourhan a primit rangul de Arhimandrit (Vardapet) în 1973.

În urma serviciul său în Europa, Părintele Nourhan s-a întors în Orientul Mijlociu și între anii 1974 – 1980 a servit ca pastor spiritual al comunității armene din Haifa, Israel.

În 1980, la invitația Arhiepiscopului Torkom Manoogian, el a plecat la New York și a intrat la Seminarul Teologic General, unde a absolvit în 1983.

Rămânând în Eparhia de Est a Bisericii Armene din America de Nord, în 1994, el a servit ca pastor spiritual al Bisericii Sf. Gevork din Houston, Texas.

La 14 decembrie 1999 a fost hirotonit ca episcop de către Catolicosul Tuturor Armenilor, Karekin al II-lea. El a fost ridicat la rangul de Arhiepiscop prin Enciclica Patriarhală a Sanctității Sale Karekin al II-lea în anul 2000.

În 2009, Preafericitul Părinte Arhiepiscop Torkom Manoogian, Patriarhul armean al Ierusalimului l-a desemnat pe Arhiepiscopul Nourhan ca Vicar Patriarhal.