Mihai Stepan Cazazian

Arhiepiscopul Karekin Bekdjian, locum tenens al Patriarhiei armene din Constantinopol, și-a preluat mandatul

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

IPSS Arhiepiscop  Karékin Bekdjian locum tenens al  Patriarhiei armene din Constantinopol, a sosit la Istanbul la data de 1 iunie. O ceremonie religioasă a avut loc în onoarea sa în biserica Surp Maryam Asdvadzadzine (Sfînta Maria, Maica lui Dumnezeu)  din cartierul  Kumkapi. În predica  sa  Arhiepiscopul Karékin Bekdjian a spus că va prelua funcția într-o atmosferă prietenoasă și frățească. Arhiepiscopul Aram Atechian care a renunțat la funcția de locum tenens – la insistențele  Echmiadzinului și  Consiliului parohial din Istanbul –  a spus, la rândul său, că  acceptă situația.
După rugăciunea  comună  Arhiepiscopul Armean de  Constantinopol, Sfinția Sa  Karékine Bekdjian a mulțumit, pentru sprijin,  reprezentanților Bisericii Armene. La  ceremonie, a fost prezent și Arhiepiscopul Bisericii Armene Catolice,  Lévon Zékiyan.

armenews

 

 

 

 

 

 

 

 

Arhiepiscopul Karekin Bekdjian

 

Arhiepiscopul Karekin Bekdjian (nume de botez Dikran), s-a născut la 12 decembrie 1942 la Constantinopol. A absolvit învățământul primar și secundar la Constantinopol, la Școala mekhitariștilor  de la Veneția  și a avut o mare dorință de a deveni preot urmînd  Seminarul  teologic  Sfinta Cruce  din  Scutari în anii 1959-1960. În 1960, a fost hirotonit de  mâna Patriarhului Armean de Constantinopol, Karekin Khachatourian.

 
A urmat, timp de trei ani,  cursurile  Universității din Istanbul unde  a studiat limbile clasice, cursuri de sociologie și istorie. La  25 iulie 1965  a fost hirotonit preot  călugăr. În calitate de absolvent al Seminarului Sfintei Cruci, el a fost numit Karekin, în cinstea Patriarhului Karekin Khachatourian, care a fost fondatorul Seminarului. În același an a intrat la Universitatea din Bonn din Germania, iar apoi  a plecat la Universitatea din Bochum  pentru a-și continua studiile. Aici a urmat cursuri de psihologie și pedagogie.

În vara lui 1970 a primit rangul de arhimandrit (Vardapet) de la arhiepiscopul Shnork Galoustian. După ce și-a terminat studiile, a plecat la  Marsilia, în 1973, cu permisiunea Patriarhului și la invitația autorităților locale. Aici a primit prima misiune pastorală la biserica St. Karapet din cartierul St. Antoine.

 La sfârșitul anului 1976 a fost numit în funcția de preot paroh al Catedralei  Sfinții Traducători din Marsilia, unde a slujit până în aprilie 1991. Pe lângă îndatoririle sale pastorale a lucrat, de asemenea, la proiecte suplimentare în folosul comunității armene. În 1977 a creat Corul Sahag-Mesrob. În timpul mandatului său de la Marsilia, a stabilit, de asemenea, școli de duminică co-educaționale și a pregătit un program de radio creștin numit “Dialog”, care s-a axat pe subiecte religioase pentru copii. A instruit elevii, în limba armeană, și  a publicat  un dicționar de nume armenești  care explică originea și semnificația lor. El a colaborat, cu articole speciale, la revista lunară”Armenia”.

 La 31 iunie 1992, prin Enciclica Patriarhală  a Sanctității  Sale Vasken I, Părintele Karekin a fost numit primat al diocezei Germania și însărcinat cu crearea structurii și regulilor de guvernare ale diocezei. El a terminat această lucrare în 1994, iar la 10 iunie a aceluiași an a primit Confirmarea  de la Sanctitatea  Sa Vasken I, Catolicos al Tuturor Armenilor.

La 27 septembrie a aceluiași an, Catolocosul  Vasken I  îl  consacră  ca Episcop al Bisericii Armene. În timpul primei sale vizite pastorale în Germania, Sanctitatea  Sa Karekin I, Catolicosul  Tuturor Armenilor, a lăudat extrem de mult activitatea primatului și la ridicat la rangul  de Arhiepiscop, prin Enciclica Patriarhală din 28 mai 1998.

El  și-a dedicat o mare parte din timp pentru a crea publicații pe diverse subiecte și aspecte ale religiei și a creat un departament de presă pentru pregătirea cărților. De asemenea, a fost înființat un departament Interbisericesc  la sediul Diocezei, iar Dioceza Germaniei s-a alăturat Consiliului German Interbisericesc.

după http://www.armenianchurch.org