Mihai Stepan Cazazian

ARHIEPISCOPIA ARMEANĂ / Mesaj de condoleanțe la trecera în neființă a președintei AGBU, Louise Manoogian Simone

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share
Louise Manoogian Simone

Cu profundă durere în suflet am aflat vestea trecerii în nefiinţă a fiicei devotete şi iubite al Sfintei Biserici Armene, mare filantropă şi destoinică fiică al poporului armean: Louise Manoogian Simone.

            Louise Manoogian Simone, o adevărată patrioată şi o armeancă devotată bisericii, era ca  o lumină divină şi o binecuvântare pentru viaţa bisericească. Numeroasele sale  binefaceri şi realizări în folosul naţiunii  armene fac ca numele de Louise Manoogian-Simone să fie scris cu litere de aur  pe lista  ce cuprinde pe cei mai renumiţi filantropi şi binefăcători armeni din toate timpurile.

          Ca preşedinte al AGBU, şi pe parcursul întregii sale vieţi, personal, şi prin Fundaţia “Manoogian”, a avut un aport imens în perioadă tragicului cutremor  din Armenia (1988), la dezvoltarea tinerei republici independente, la problemele economice din Arţakh şi la multe alte probleme pentru dezvoltarea  patriei noastre.

            Datorită ei s-a infiinţat Universitatea Americană din Erevan, s-au desfăşurat  multe alte programe culturale, au fost clădite noi  instituţii de învăţământ, sub  cupola cărora educându-se generaţii de tineri armeni. În  vizorul  fiicei devotate al poporului armean  au fost şi grijile şi problemele Diasporei Armene, în special Domnia Sa a acordat o mare atenţie la instituţiile cultural-educative care se ocupă cu păstrarea identităţii naţionale. 

            Activitatea sa filantropică a cuprins toate ramurile din viaţa bisericească: sprijin Seminarelor “Ghevorghian” şi “Vazghenian”, şcolilor  ce funcţionează prin  sprijinul bisericii, la centrul medical “Izmirlian”,  numeroase cantine, a construit  trei biserici în capitala Erevan şi altele în ţară. Toate acestea şi alte proiecte au fost un dar pentru naţiunea şi Biserica, astfel Domnia Sa devenind vrednică la  binecuvântările cereşti.

Louise Manoogian cu dăruire  şi abnegaţie a  sprijinit  în special  Catedrala Sf. Ecimiadzin din Armenia, renovând trezoreria care poartă numele dragilor săi  părinţi Alex şi Marie Manoogian, construind şi alte noi construcţii şi continuu a sprijinit  la renovarea şi buna foncţionare a Catedralei.

            În numele Eparhiei Armene din România şi din partea întregii comunităţi armene din România transmitem cele mai sincere condoleanţe membrilor întregii familii. Ne rugăm ca  Bunul Dumnezeu  şă o primească în Împărăţia Cerurilor şi şă-i  odihnească sufletul adormitei vrednicei Sale fiice în pace.

            În Catedrala Sf.Arhangheli Mihail și Gavriil din Bucureşti se va oficia slujbă de pomenire pentru sufletul adormitei Louise Manoogian Simone după Sf.Liturghie.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Armene din România