Mihai Stepan Cazazian

ARHEOLOGIE | Un imens Mausoleu, cu morminte și artefacte din epoca bronzului, descoperit în regiunea Lori din nordul Armeniei

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Arheologii de la Centrul pentru Patrimoniul Istoric și Cultural al Ministerului Educației și Științei din Armenia au descoperit un mausoleu din epoca bronzului în satul Vahagn din regiunea Lori. În 2021, potrivit concluziei comisiei de experți a ministerului, mausoleul a primit statutul de monument de însemnătate națională nou descoperit.

Totul a început când istoricul Seyran Ghazaryan, un locuitor al comunei Vahagn din regiunea Lori, a descoperit accidental artefacte antice într-un loc numit „Pământurile Takht” din satul lor, care înseamnă „plat” în dialectul local. Câteva zile mai târziu, arheologii de la Centrul de Cercetare a Patrimoniului Istoric și Cultural din Armenia au vizitat satul Vahagn. Rezultatul a mai mult de un an de săpături a fost mausoleul de plăci din epoca bronzului.

Karen Tseretsyan, angajat al Centrului pentru Patrimoniul Istoric și Cultural spune „Este un mausoleu imens, de aproximativ două hectare. Am analizat peste 2 duzini de morminte din epoca bronzului. Am găsit vase ceramice, un pumnal din bronz, mărgele. După săpături, a fost deschis un mormânt acoperit cu o lespede. Toate mormintele, conform săpăturilor și descoperirilor noastre datează din a doua jumătate a mileniului al II-lea, adică până în secolele 17-18 î.Hr.”

după radio Public din Armenia