Mihai Stepan Cazazian

ARHEOLOGIE | Lespezi funerare și ceramică, vechi de 5.000 de ani, descoperite în Vanadzor – Armenia

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

În timpul lucrărilor de construcție pentru modernizarea sistemului de alimentare cu apă din orașul Vanadzor, au fost descoperite morminte în care, sub lespezi, se aflau obiecte ceramice, datând din mileniul al III-lea î.Hr. sau 5.000 de ani.

Arhitectul șef din Vanadzor, Suren Abovyan, a informat despre această descoperire majoră pe pagina sa de Facebook. Vanadzor este al treilea oraș al Armeniei care este capitala regiunii Lori din nordul Armeniei.

Suren Abovyan a spus că, după această descoperire, lucrările în teren au fost oprite conform legii și s-a adresat organismului autorizat de stat. O echipă de arheologi delegați a examinat aceste descoperiri la fața locului.

În așteptarea muncii acestei cercetări și a rapoartelor, S. Abovyan a afirmat că „Aceste mici descoperiri demonstrează că Vanadzor a fost locuit acum 5000 de ani și a avut o cultură avansată”. Acest pământ al Armeniei a fost locuit fără îndoială acum 5.000 de ani, sau 2.300 de ani înainte de regatul armean Urartu (sau Ararat) de către proto-armeni, probabil din civilizația Kur-Arax.

Krikor Amirzayan

armenews.com