Mihai Stepan Cazazian

Argument…

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

 

…la seara Tarkovski în Armenia din 28 iunie de la Muzeul Țăranului Român

2

Ce poți face când ai datorii în lumea aceasta? Să zicem 8000 de ruble? Ajungi să cutreieri lumea cu talentul tău să-ți plătești datoriile. Așa a făcut și Nicolae Ghibu, românul pe care l-am auzit recent, cel care avea să devină primul care scrie despre cinematografia moldovenească fără să-și dea seama, și fără să socotească, pentru că trebuia să-și întrețină familia…

7

Talentul este talent, el va aduce roade oricând și oriunde. Așa a făcut genialul artist Andrei Tarkovski în Armenia. Filmul Strugurii acri (1973) este o poveste din Armenia. Subiectul filmului poartă spectatorii prin timpurile grele ale Marelui Razboi pentru Apărarea Patriei. Prin durerile, ruinele și sărăcia lui. Filmul este o dramă în care se povestește despre viața și trăirile unui mic copil. Suferința și inocența copilăriei poate salva lumea. Și credința unui suflet de copil, în halta unei gări, care mai crede că tatal său se va întoarce după front. El nu va fi singur… Ce film! Și ce amprentă tarkovskiana pentru primul film de început (și lung-metraj) al regizorului armean Bagrat Oganesean!

16

Experiențele celor doi regizori se întrepătrund armonios, întro energie creatoare de artă. Și, așa cum ne-a obișnuit Andrei Tarkovski, filmul ne apare ca o iradiație din flacăra adorației lui Dumnezeu, a lumii nesupusă viciului și suferinței provocate de acesta. Veți avea plăcuta surpriză să descoperiți nucleele unor idei dezvoltate admirabil, ulterior, de către Andrei Tarkovski în filmele sale de anvergură – Stalker (1979), Sacrificiu (1986), dar și o ploaie cu soare, așa cum am văzută în filmul Solaris (1972.) Ne va fi pusă, astfel, în mișcare cea mai înaltă activitate a inteligenței – aceea de a judeca, analiza, distinge, identifica, defini și interioriza. Cei doi artiști sunt înzestrați cu capacitate de a produce film, în domeniul material și de a plăsmui în plan intelectual, de a zămisli artă, grație marelui artist rus Andrei Tarkovski!

17Personal sunt bucuros că am întâlnit acest film, povestea lui. Dar, ca să adaugați Dvs. câteva cuvinte la aceste rânduri și să știți precis de ce mă bucur, trebuie să veniți să-l vedeți…

Vă așteptăm, așadar, la o seară de înțelegere prin înțelepciune, credință, minuni, așteptare și …nădejde!

Mergând pe ideea începută în aceste rânduri, nici nu mi-am dat seama că proiecția filmului va fi în premieră… aici la Studioul Horia Bernea.

La finalul acestor rânduri – mulţumesc pentru sprijin Ambasadei Republicii Armenia în România și Centrului Cultural Armean. De asemenea, mulţumesc conducerii Muzeului Naţional al Ţăranului Român, reprezentată prin directorul general, domnul Virgil Ştefan Niţulescu.

Ionuţ Dumitrescu