Redactor

Armeanul din Finala Campionatului Mondial de Șah 2013 !

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Ashot Vardapetyan

Meciul pentru titlul mondial practic s-a încheiat întrucât cu doua runde înainte de final norvegianul Magnus Carlsen are trei puncte avans în fata indianului Viswanathan Anand, campionul en-titre. După cum observăm deși Armenia este o forța a șahului mondial ea nu a fost prezentă în ultimul act al competiției pentru titlul suprem. Și totuși Armenia a fost la Chennai (India), locul unde s-a disputat titlul mondial prin domnul Ashot Vardapetyan  care a fost desemnat arbitrul finalei.

 

Ashot Vardapetyan  este un nume cunoscut în lumea sahului fiind vicepresedinte al Federatiei de sah din Armenia și membru al conducerii FIDE (Federatia Internațională de Șah). Ashot Vardapetyan  s-a născut în 1955, locuiește la Erevan și este arbitru internațional din anul 1993. A practicat șahul de performanță de mic copil la îndemnul tatălui său și a ajuns să obțină titlul de candidat de maestru în fosta URSS. În paralel a fost atras de arbitraj, poate și sub influența lui Mkrtich Kuloghlyan un arbitru cu experiență din acele vremuri. Astfel că în 1974 devine arbitru de șah. A continuat să joace sah în concursuri dar din 1984 a pus stop activității de șahist de performanță consacrându-se activității de arbitraj. Este un intelectual de marcă fiind calificat ca economist, inginer și sociolog. A arbitrat numeroase turnee de șah printre care și finala de anul trecut a Campionatului Mondial de Șah. Are și  un hoby ciudat pentru un șahist, joacă table. De altfel a ajuns și campion al Armeniei la table.
Ii dorim domnului Ashot Vardapetyan  o activitate cât mai lungă și rodnică în arbitraj și de ce nu să arbitreze și în România o finală de campionat mondial.

Gabriel Antonie Lazarovici