Mihai Stepan Cazazian

Arayik Harutyunyan: În Arțakh am acceptat cu profund regret vestea retragerii Arhiepiscopului Pargev Martirosyan

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

„în Arțakh, am acceptat cu profund regret vestea retragerii Arhiepiscopului Pargev Martirosyan din funcția de primat al Eparhiei Arțakh” a spus Arayik Harutyunyan președintele Arțakhului.

El a scris pe pagina sa de Facebook: „După ce a condus o misiune patriotică în Arțakh de mai bine de trei decenii, Preasfinția Sa Pargev a devenit un simbol al poporului armean care a luptat pentru o viață liberă și pentru păstrarea și consolidarea identității naționale, a credinței și a Arțakhului, care se zbate și renăște de secole. Această imagine a unui mare patriot și armean va rămâne în paginile eroice ale istoriei noastre moderne, în inima fiecărui armean “.

Arayik Harutyunyan a continuat: „Permiteți-mi în numele meu să exprim celei mai înalte considerații, cele mai sincere cuvinte de recunoștință și cele mai calde urări. Soare, multă sănătate și tot ce e mai bun pentru dumneavoastră. Fie ca lumina și puterea lui Dumnezeu să vă călăuzească întotdeauna. Sunt sigur că Arțakhul va fi întotdeauna în sufletul dvs., în rugăciunile și în faptele dvs, oriunde v-ați afla “.

Joi, 21 ianuarie, Arhiepiscopul Eparhiei Arțakh, emblematicul Pargev Martirosyan, a demisionat și a fost numit Diacon Pontifical de către Catolicosul Karekin II.

Reamintim că în 1985 a fost hirotonit ca preot celibat cu numele de Pargev. În aprilie 1987 a fost numit vardapet (arhimandrit). A predat la Seminarul Teologic Gevorkian. În 1987 a obținut doctoratul în teologie la Academia Teologică din Leningrad. În același an a început să slujească la Biserica Sfânta Hripsime. În noiembrie 1988 a fost sfințit ca episcop de Catolicosul Vazken I. În martie 1989, a fost numit primat a nou createi Eparhii de Arțakh. În 1999 a primit titlul de arhiepiscop de la Catolicosul Karekin I.

El a fost și la București în zilele de 7-14 iunie 1996 l-a invitația IPSS Arhiepiscop Dirayr Mardichian.

După încetarea focului în noiembrie 2020 s-a mutat în Armenia și a fost transportat în Statele Unite pentru un tratament după un infarct. S-a întors în Armenia în decembrie 2020.