Eduard Antonian

ARARAT ACUM 90 DE ANI – AUGUST 1927

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

       Lunga vară fierbinte a anunului 1927 era la apogeu. Lumea încă nu intrase in Mare Criză si totul părea idilic, toți doreau încă să recupereze viața netrăită în anii războiului. În România însă domnea tristețea. Se stinsese Regele Ferdinand cel Loial, Reîntregitorul, un suveran atât de iubit de toți supușii săi…Revista noastră a publicat un mare ferpar pe prima pagină. Ca buni cetățeni români, armenii s-au implicat, dupa cum ne informează V.Mestugean: “Comunitățile armene din țară ca și toți fii acestei țări au luat parte largă la doliul adânc al României și Familiei Regale. Îndata ce s-a aflat de trista veste a morții Suveranului clopotele tuturor Bisericilor Armenești au început să sune cu clopotele celorlalte biserici. La poarta Bisericii Armene din București a fost arborat drapelul îndoliat. Imediat s-a ținut un scurt sfat și au fost expediate telegrame M.S.Regina Maria. Iată Telegrama Uniunii Armenilor –

Majestații Sale, Regina Maria. În numele Uniunei Armenilor din România vin a îngenunchia și a depune pe sicriul Marelui Voievod Ferdinand I florile nepieritoare ale recunoștiinței refugiaților armeni cari in zile de restriște au găsit ospitalitate largă și frățească în scumpa noastră Românie. Luam parte cu toți la marea și profunda durere ce se abate asupra Majestății Voastre și întregei țari și rugăm pronia cerească să vă daruiască consolarea divină și tăria de a o suporta. Trăiți Majestate, Mamă duioasă a României, trăiască vlăstarele glorioasei dinastii, Traiască Regele Mihai! – A.Manissalian, Președintele Uniunei Armenilor din România“ Răspunsul nu a întârziat și a fost publicat pe aceași pagină: “Dlui.A.Manissalian, Președintele Uniunei Armenilor din România – M.S.Regina mă însărcinează să vă spun cât de mișcată este de sentimentele ce le exprimați cu toții. M.S.Regina, vă mulțumește pentru dragostea ce o păstrați aceluia care a iubit pe toți copii țării într-un gând. Profund mișcată M.S. vă transmite că dragostea tuturor fiilor țării pe cari Regele i-a iubit atât de mult este o alinare în marea sa durere. – Elena Mavrodi, Mare Doamnă de Onoare“.

Desigur, comunitatea armeană a fost destul de afectată de această tragică dispariție, Ferdinand a fost și Suveranul lor, al armenilor. Aflăm că: “Din partea Cultului Armean din țară a luat parte la cortegiul funebru delegația compusă din P.S.S.Episcopul Husig, Dl.A.Manissalian, Președintele Uniunei Armenilor din România, Dl.S.Kehiaian, Vicepreședintele Comitetului Executiv Eparhial, Dl.G.Mihăilescu, Președintele Epitropiei Bisericii Armene și Dl.V.Papazian, Epitrop. Seara la orele 5 pe cand tunurile anunțau coborârea în cripta din Biserica de la Curtea de Argeș a rămașițelor mortuare ale Regelui Ferdinand și la Biserica Armeană din București  a avut loc un Parastas solemn în prezența reprezentanților comunității și unui public numeros. “

Între timp, la Gherla, la Orfelinatul Armean: “se primesc copii orfani armeni de 7-8 ani făra nici o plata.“

Vara, în Comunitatea Armeana din România…

Eduard  ANTONIAN