Eduard Antonian

ARARAT ACUM 85 DE ANI (Aprilie1928)

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

Primăvara nu părea să declanșeze nici o urmă de optimism sau bucurie în comunitatea armeană in 1928. Din contră, din paginile Ararat-ului din Aprile transcede o tristețe și o undă de deznădejde greu mascată printre articolele cu o vastă tematică. Este explicabil, in 1928 rănile erau proaspete si dealtfel, ele nu se vor vindeca niciodată.  

     În primele pagini, Episcopul Husig Zohrabian publica un serial despre  Istoria Bisericii Armene iar savantul H.Dj.Siruni continua să inventarieze Manuscriptele armenești din Romania . Ferparul din acest număr este dedicat eroului Locotenent Grigore Găină căzut la datorie pentru Patrie. Se comemorau 13 ani de la declanșarea masacrelor și se aștepta aniversarea a 10 ani de la proclamarea primei Republici Armene dar Ararat-ul păstreaza tăcerea. Poate pentru a nu răscoli amintiri recente atât de dureroase. Publica în schimb O nuvelă Orientală-Ohan Reiz scrisă probabil de Mestugean sub pseudonimul M.Cezar. Este o poveste scrisă simplist dar plină de semnificații despre un cartier din Constantinopol in care, în urma unui incendiu izbucnește un confict stradal între două echipaje de pompieri, între turci si armeni. Conflictul degenerează rapid iar finalul este previzibil.Eroul principal, un armean, este judecat părtinitor si executat fără scrupule. Se anticipa, în nuvelă, și se amintea totodată de fatidicul an 1915. O altă povestire publicată in același număr de către Lucrezzia Kar (probabil tot un pseudonim) intitulată Une riche nature este un fel de manifest feminin care dâand exemplul unei armence polivalente (Armine Ohanian) îndeamnă femeile armence să se specializeze și să-și foloseasca talentele native pentru a-și construi o carieră în viață. Foarte mobilizator pentru armencele de atunci !

       Revenind la cotidian, la informații interne si externe, aflam că în Alexandria (Egipt) trecuse în neființă un erou armean (astăzi uitat) Abah Bedrosian, unul dintre cei trei comandanți ai Revoltei din Zeitun (1895). Comunitatea armeană din Brăila își publica bilanțul general financiar cu un profit rezultat de 82.114 Lei iar la București suma colectată pentru ridicarea unui bust al Generalului Andranic atinsese 45 mii Lei. Încă existau discuții privind amplasarea viitorului bust…în curtea Bisericii sau în interiorul Școlii armene. Cititorii erau invitați sa-și exprime părerile. Între timp, Dl.S.Vartanian cumpărase cărți (Istoria Armenilor) volumele lui Mestugean, pentru a le dărui copiilor armeni nevoiași. Binecunoscutul artist Ruben Kemancistul (o vedetă a armenilor din anii 20) se afla într-un turneu și s-a oprit și la Cluj pentru un concert de binefacere. S-a bucurat se pare de un mare succes, concertele fiind foarte frecventate (după cum ne relatează știrea).

    Și în final, Redacția Ararat făcea un apel către cititori pentru a raspândi revista noastră în cercul prietenilor lor, pentru a lărgi cercul cititorilor. Astfel am fi în măsură să dăm revistei o desvoltare technică mai mare.

   Era primăvară  în Comunitatea Armeană în Aprile 1928…

EDUARD ANTONIAN