Eduard Antonian

ARARAT ACUM 75 DE ANI – SEPTEMBRIE 1940

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

poza

Trista vară a anului de graţie trecuse şi parcă tocmai pentru a readuce lucrurile pe un făgaş normal revista “Ararat” publica articole daca nu “banale” cel puţin în conformitate cu normalitatea cu care eram obişnuiţi din anii precedenţi. Totuşi o amăraciune se simte. Chiar pe prima pagină este publicată o poezie a lui Octavian Goga “Rugăciune” care se încheie într-un stil atât de potrivit cu vremurile: “Închiagă-ţi glasul de aramă, Cântarea pătimirii noastre.”

Am citit un scurt articol care ne-a atras atenţia şi ne-a stârnit multe amintiri. Amintiri despre ani de mult trecuţi şi despre oameni din comunitatea noastră ce i-am cunoscut şi ne-au format. Printre ei şi Bogdan Căuş, unul dintre mentorii noştri, cel care a reînfiinţat Revista “Ararat” după 1990. Îl republicăm şi noi, ca un omagiu şi o aducere aminte.

“Un gest elocvent – În oraşul Constanţa se bucură de o activitate mult apreciată publicistul şi compozitorul Bogdan Căuş, pe adevarătul sau nume, Arşac Bogossian. Tânăr plin de entuziasm, poet plin de însuşiri a primit zilele trecute din partea Excelenţei Sale Dl.General Tr. Grigorescu Rezident Regal al Ţinutului Marea o primă de încurajare de 4000 lei pentru activitatea sa în urma aprecierilor la justa ei valoare a Marşului Gărzilor Naţionale Rege-Tara-Muncă-Credinţă al cărui autor musical este tânărul Bogdan Căuş. În urma adresei Rezidenţei Regale a Ţinutului Marea către Inspectoratul Muzicelor Armatei s-a răspuns astfel – Am onoarea de a înapoia alăturat compoziţia Rege, Ţară, Muncă şi Credinţă făcându-vă cunoscut că, compoziţia tânărului Bogdan Căuş este vioaie, energică perfect potrivită cu textul. Are elanul şi vigoarea necesară pentru a servi cu succes scopului pentru care a fost scrisă. Semnează, Inspectorul Muzicelor Armatei Lt.Col. E.Massini. Acest certificat dat de înalta competenţă şi personalitate a Dlui. Col. E. Massini şi care insistă asupra valorii musicale a lucrării tânărului Bogdan Căuş nu poate decât să ne măgulească şi să ne bucure. Aceste rânduri să fie un îndemn mai mult pentru viitoarea activitate a tânărului publicist şi compozitor Căuş care se relevă ca un talent deosebit.” Se pare că profeţia Baronului Mestugean s-a îndeplinit cu prisosinţă. Bogdan Căuş a rămas o figură marcantă a comunităţii noastre chiar şi astăzi.

În final o ştire cel puţin bulversantă chiar şi prin prisma mentalului colectiv din acea vreme. Un act de eroism, am adăuga noi: “Dnii. Doctori D.Combiescu, Mesrobeanu (Mesrobian n.r.), Dumitrescu şi Cambiescu de la Institutul Cantacuzino s-au inoculat cu virusul Tifosului Exantematic spre a studia mai îndeaproape pe propriile lor personae, cumplita boală. Pentru acest act de bravură care putea să-i coste viaţa şi pentru devotamentul lor faţă de ştiinţă şi Poporul Român manifestat în mod atât de strălucit, M.S Regele le-a acordat cuvenitele şi binemeritatele, onoruri, distincţiuni şi prime.”

Între timp, la Cluj decedase decana de vârsta a comunităţii armene, Irma Nyegrutz în vârstă de 91 de ani iar la Bucureşti avusese loc căsătoria religioasa între Papazian Măgărdici, cunoscut bijutier cu gentila Dşoară.Arşaluis Daghlarian. Venise toamna şi pentru armeni…

EDUARD ANTONIAN