Eduard Antonian

ARARAT ACUM 75 DE ANI – MARTIE 1939

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

1972502_550875825011496_819647889_n

  Primăvara sosise în comunitatea armeană din România și parcă și articolele din revista Ararat păreau mai optimiste. Sigur că nu se pomenește nicăieri de Ziua Femeii ori a Mamelor. Nu sosise încă vremea.

În schimb, în ton cu Dictatura Carlistă, pe prima pagină tronează o poză cu M.S. Regele Carol II si un articol laudatio extrem de sugestiv : ”Cu sufletele înălțate și cu bucurie a sosit clipa în care cu ajutotul tuturor adevăraților patrioți să făurim o Românie puternică și fericită. Trăiască România Reînoită !” Urmează un amplu reportaj dedicat vizitei Catolicosului Khrimian în Rusia, cu detalii, fotografii și amănunte:”Audiența Tăticului Khărimian la Țar”. Armenii din România sărbătoreau Vartananț-ul și în întreaga țară au avut loc manifestările de rigoare, de la Chișinău până la București :”Serviciu religios, fast si voe bună !” Tot la București studenții armeni sărbătoreau jubileul de 10 ani de la înființarea Asociației Studenților Armeni din România. Cu această ocazie, Krikor Pambuccian (cel care, ani mai târziu, avea să ajungăun reputat medic, o somitate internațională în domeniu) pe atunci Președintele Studenților Armeni a ținut un discurs impresionant. Esența este și azi valabilă iar tinerii noștri ar avea de învățat. Discursul a fost publicat integral in Ararat-ul vremii, probabil impresionându-l și pe Directorul revistei V.Mestugean.

În altă ordine de idei,Președintele Uniunii Armenilor din România, renumitul K.H..Zambaccian se zbătea pentru a face viața mai ușoară conaționalilor săi armeni. Nu știm cât de mult a fost apreciată atunci această fațetă a caracterului său (dincolo de imaginea sa de colecționar de artă și mecena) cert e însă că într-o scrisoare oficială adresată lui Armand Călinescu (pe atunci) Vicepreședintele Consiliului de Miniștri și Ministru de Interne solicita esențialul :”Rugăm călduros pe Excelența Voastră să dispună ca micii negustori armeni cu Certificate Nansen  și autorizații de ședere să fie scutiți de taxa timbrului fix de 10 mii Lei anual, numiții fiind incapabili să plătească. În localitățile unde li s-a cerut taxa domneste o mare jale, întrucât așa zișii negustori vor fi siliți să-și închidă prăvălioarele rămânând pe drumuri. Ne îngăduim a atrage binevoitoarea luare aminte a Excelenței Voastre că, dupa cum se dovedește cu numeroase precedente legate și create, refugiaților armeni niciodată nu li s-au aplicat restricțiile privitoare la streinii cu Pașapoarte. ” Gestul în sine a însemnat mult pentru bieții armeni atunci când Ministrul Armand Călinescu a dat curs solicitărilor…

În rest, la București, Balul Oriental la Saloanele Arta :”Animație a fost destulă și serbarea a avut un frumos succes grație comitetului de organizare.” La Radio a cântat tenorul Sakâzlian ”bucăți de Lehar cu acompaniamentul stațiunii”. Consiliul Eparhial a confirmat epitropiile din Bazargic și Focșani, Dl. Ștefan Baltazar a donat Bisericii Armene din București două sfeșnice de argint foarte vechi, Kemancistul Ruben a a dat un nou concert in Sala Liceului Petru și Pavel din Ploiești. Totodată, în București se sinucidea prin spânzurare Dna.Arusiag Harutiunian care suferea de neurastenie, se găsea de vânzare ”un mare magazin de coloniale cu toate edecurile al dlui. Manughian” iar Doctorul Furungian avea o importantă reclamă în Ararat :”Doctor Z. Furungian, Calea Moșilor nr.242 – Boli interne de femei, Venerice.”

Oare chiar  venise primăvara în Comunitatea Armeană din România ?

EDUARD ANTONIAN