Eduard Antonian

ARARAT ACUM 75 DE ANI – MAI 1939

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

10349160_578942845538127_3623211642745079616_n
Luna Mai era o luna specială pentru întreaga suflare românească. 10 Mai era cea mai importantă sărbătoare a tuturor ”românilor”.Sigur că nici armenii noștri nu puteau face rabat de la această regulă. Revista Ararat consemnează acest eveniment așa cum se cuvenea, aducând osanalele de rigoare M.S.Regele Carol II. Chiar în ziua de 10 Mai, la București avea loc Congresul Eparhial. Lume multă, lume bună, discuții, certuri dar și momente umoristice involuntare si voluntare desprinse parca din scrierile lui Caragiale. Vartan Mestugean îm calitate de reporter dar și delegat consemna totul. Congresul a debutat cu citirea în plen a Telegramei omagiale a Comunitații Armene din România către Majestatea Sa Regele. ”Delegații Eparhiei Armene adunați azi în Congres își îndreaptă primul lor gând către Suveranul iubit, depunând cu tot respectul la picioarele Tronului glorios al M.Voastre sentimentele de nețărmurit devotament ale armenilor din România declarând că sunt gata în orice împrejurare a se jertfi pentru Țară și Tron.” ”Adunarea ascultă în picioare și aplaudă călduros !” Personal, ne îndoim și avem dubii că, de exemplu, delegatul Mortazian de la Iași, prezent la Congres, în acele clipe se gândea la Majestatea Sa, ori că delegatul de la Constanța, Părintele Bedighian, de pildă, era gata oricând să se jertfească pentru România.
În timpul Congresului au avut loc și mici probleme tehnice consemnate de către Mestugean. Astfel :”Dl.A.Papazian dă cetire dărei de seamă a ultimului Congres.Raportul fiind mai lung chiar și decât discursul Dlui.Hitler, citirea e continuată de Dl.Erițpohanov.”Sigur că au existat și nemulțumiri, se apropia ora prânzului. În concluzie, delegații au început să se impacienteze,deci :”În urma propunerii Dlui.Tomasian se admite ca pe viitor aceste dări de seamă să se tipărească în extenso și să se împartă prin parohii.” Dl.Kasargian a prezentat darea de seamă a Consiliului din anul trecut. Venitul a fost de 260 mii Lei (un kg. aur era cotat la cca. 100 mii Lei în acea perioadă). Existau nemulțumiri și în ”ceea ce privește obținerea subvenției de la Stat pentru Cultul Armean contrar intervențiilor făcute, din cauza vremilor grele prin care trecem.” Congresul a continuat și a doua zi cu șicanele de rigoare:”Dl.Prof. Cristea Allaci unul dintre curatorii testamentului Cr.Hagi se plânge împotriva svonurilorce au circulat în jurul averii rămase. În urma unui denunț anonim, curatorii au fost chemați în fața justiției unde s-a dovedit netemeinicia anunțului. Averea se ridică la peste 9 milioane Lei…Dl.Maratov – Ei au dat, ei au luat !” În sfârșit,Congresul s-a încheiat la orele 10 seara cu alegerea noului Comitet Eparhial.
Între timp, în luna Mai, Dr.Aram Salbi din Bazargic fusese decorat de către M.S.Regele Carol II cu ”Crucea Meritul Sanitar Cls.I ” pentru activitatea sa. Celebrul K.H.Zambaccian sustinea o serie de conferinte la Sala Dalles despre ”Le siecle de Louis XV” iar colaboratorul revistei Ararat de la Cluj, Jules Merza a fost distins de către Sanctitatea Sa Papa cu ”Crucea Ordinului Sf.Silvestru” pentru activitatea sa științifică ce îmbrățișa printre altele și ”chestiuni armeano catolice” dar și pentru inițiativa sa ”cu ocazia aniversării de 250 de ani de la imigrarea armenilor în Transilvania, eveniment eternizat prin restaurarea în stil armenesc a Catedralei Armeano Catolice din Gherla în 1930.” Nu în ultimul rând aflăm că la 24 aprilie în toate bisericile armenești s-au oficiat slujbe de parastas pentru toți martirii din 1915.
Și totuși se părea că luna Mai 1939 adusese puțină liniște în Comunitatea Armeană din România…Dar să nu ne pripim.
EDUARD ANTONIAN