Eduard Antonian

ARARAT ACUM 75 DE ANI – IUNIE 1939 –

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

10430382_595849960514082_7062619243970089476_n
Vara comunității armene interbelice nu părea nici pe departe așa cum ar fi trebuit.Unii desigur se aflau în vilegiatură și se relaxau. Bănuim că aveau și conaționalii noștri de atunci “Grătariada” lor. Alții însă subzistau zi de zi cu aceeași temere prezentă. Asigurarea traiului zilnic. Comunitatea, Uniunea, Biserica faceau ce puteau. Totuși un eveniment important s-a petrecut în iunie 1939. Mai exact a fost terminată clădirea noii școli armene din Strada Coțofeni nr. 33 de la Obor (în București). Un reportaj genial scris de Vartan Mestugean, intitulat “Punerea pietrei fundamentale a scoalei armene dela Obor” a fost publicat în Ararat în stilul specific al “maestrului”: “Copiilor le venea greu să parcurgă drumul lung dela Colentina până la Scoala din curtea Bisericii. Mulți dintre ei hoinăreau pe maidanuri jucându-se cu dănciucii astfel încât unii începuseră chiar să învețe în această promiscuitate, limba lui Faraon or comunitatea armeană în schimbul ospitalității frățești oferite era datoare să pregătească o generație de oameni folositori țării iar nu de neștiutori de carte. De aceea, Epitropia Bisericii și comitetul școlar au înființat cu 10 ani în urmă așa-zisa școală adunând copiii de pe drumuri. Desbinările create în sânul comunității de câțiva intriganți de meserie pripășiți prin aceste meleaguri ca construirea unui local propriu de școală să întârzie. Sumele necesare pentru cumpărarea terenului și ridicarea construcției s-au strâns ban cu ban…Tricolorul fâlfâie la nr. 33 din Strada Coțofeni. În mijlocul terenului o groapă imensă cu laturile tăiate vertical arată locul unde se va ridica noua școală. Acolo este strânsă ca să zicem așa oficialitatea comunității:PSS Arhiepiscopul Husik, Cons. Eparhial, Epitropia, comitetul școlar, Uniunea Armenilor din România. Soarele arde. Dnii K. Zambaccian, A. Kassargian, A. Papazian, av. C. Grigorian etc se adăpostesc în dâra de umbră de lângă peretele de sud. Toată lumea e veselă și vorbăreață. Doi cocoși se zbat într-unul din șanțurile de temelie cuprinși se pare de o neagră presimțire. Și într-adevăr câteva minute înainte de începerea slujbei, parachiserul îmbrăcat într-o uniformă impecabilă se prezintă cu un gealat cu un cuțit ce aruncă scântei și după un obicei rămas probabil de pe timpul idolatriei taie cocoșii făcând să curgă sângele în locul unde urmează să se așeze actul comemorativ scris artistic de profesorul Inglizian și semnat de cei de față. Dl. Kr. H. Zambaccian președintele Uniunii Armenilor din România printr-o frumoasă improvizație își exprimă mulțumirea de a asista la această solemnitate. Constată că armenii în general păstrează cu sfințenie tradiția rămasă de la strămoși de a iubi învățătura”. Ce mai putem adăuga? Un reportaj genial. Păcat că spațiul nu ne permite să-l redăm integral.
Între timp, tot la București, la Cimitirul Armenesc se comemora Ziua Eroilor. Cu fanfară, cântece patriotice și slujba de pomenire de Înălțare oficiată de PSS Husik : “Au fost frumos depuse coroane de flori la Monumentul Eroilor din Cimitir apoi locot. Harnagea a rostit o înflăcărată cuvântare după care a început defilarea pe dinaintea monumentului acoperit cu florile recunoștinței”.
Cu o zi înainte, tot la București la Salla Dalles s-a sărbătorit ziua Primei Republici Armene 28 mai 1918. “Au vorbit PSS Arhiepiscop Husik care a făcut un istoric al chestiunii naționale armene începând de la Petru Cel Mare. Au mai vorbit cu însuflețire dnii H. Devegian, SS Părintele S. Gokian Șeful Eparhiei Armenilor Catolici din România și mai ales Dl. Dro Kanaian care a luat parte activă la luptele din Armenia ca comandant al Legiunii II Armene.”
Astăzi, după 75 de ani nu pot să nu mă întreb …oare Generalul Dro, marele nostru erou, a presimțit vreodată ce destin glorios și totodată tragic va urma? De obicei geniile au presimțiri…Dar sunt convins că astăzi Testamentul său moral a fost dus la îndeplinire de către noi. Armenii din întreaga lume!
EDUARD ANTONIAN