Mihai Stepan Cazazian

ARA DINKJIAN la PLAI Festival de la Timişoara

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Ara Dinkjian va concerta în ziua de 11 septembrie la PLAI  Festival de la Timişoara

ARA DINKJIAN este cunoscut cel mai mult ca fondator şi lider al influentului grup instrumental NIGHT ARK, o formaţie de jazz care a spart multe bariere în anii 80-90, prin fuziunea cu rădăcinile muzicii anatoliene. Compoziţiile sale au fost înregistrate de muzicieni de top, printre care Eleftheria Arvanitaki, Sezen Aksu şi Demis Roussos, în 13 limbi diferite, dovedind că, până la urmă, muzica este limbajul universal. Cu unul dintre hiturile sale, „Homecoming” (mai cunoscut în lume sub numele „Dinata Dinata”), a fost ales să închidă ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice de la Atena din 2004.

Cine este, însă, ARA DINKJIAN? În armeană Արա Տինքճեան, ARA DINKJIAN este un muzician armeano-american, considerat cel mai bun interpret la oud din lume. Născut la New Jersey în 1958, a debutat la numai cinci ani, la Târgul Internaţional al Oraşului New York, cântând la doumbag. S-a alăturat grupului tatălui său, Onnik Dinkjian, un recunoscut muzician armean de folk şi muzică religioasă. Valoarea sa incontestabilă i-a adus o bursă la prestigioasa Hartt School din Hartford, Connecticut, unde a studiat numeroase instrumente tradiţionale. În 1980 a absolvit colegiul, fiind singurul muzician care a obţinut un grad special pentru interpretarea la oud – instrumentul care avea să-l facă cunoscut în jurul lumii.

În 1986 a înfiinţat grupul Night Ark, după ce producătorul RCA Steve Backer a auzit un demo cu o compoziţie originală a lui Dinkjian. Rezultatul: un contract pentru un disc, „Picture”, apărut în acelaşi an.

În 2002, Ara Dinkjian a fost ales să reprezinte Armenia la Prima Întâlnire Internaţională Oud de la Thessaloniki. A urmat invitaţia la Festivalul Internaţional Oud din Ierusalim în 2005, şi la Festivalul Oud 2008, unde a înregistrat un album excepţional, „Peace on Earth”, alături de Sokratis Sinopoulos – liră (Grecia), Tamer Pinarbasi – kanun (Turcia), Rimon Haddad – bass (Palestina) şi Zohar Fresco – percuţie (Israel).

De-a lungul carierei sale, Ara Dinkjian şi-a dezvoltat continuu stilul, îmbinând fericit rădăcinile sale estice şi vestice. Astfel a ajuns la ceea ce cântă astăzi, un stil foarte personal, cu o amprentă puternică asupra tonurilor frumoase.

După Misia, Trilok Gurtu şi Christoph Pepe Auer, ARA DINKJIAN este al patrulea nume mare al scenei de muzica lumii care şi-a confirmat prezenţa la ediţia din acest an a Festivalului Plai. El va urca pe scenă cu oud-ul său în seara zilei de sâmbătă, 11 septembrie 2010, alături de Sokratis Sinopoulos – politiki lira, Vangelis Karipis – percuţie şi Nikos Kalatzakos – claviaturi, pian.

PlaiFestival

www.aradinkjian.com
www.myspace.com/aradinkjian