Mihai Stepan Cazazian

APELUL deputatului LUCIAN SIMION pentru stoparea conflictului din Karabakh

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

În dimineața zilei de 27 septembrie a.c., forțele armate ale Azerbaidjanului au lansat un atac masiv asupra întregii linii de demarcație a teritoriului dintre Nagorno-Karabakh și Azerbaidjan, un atac care prin amploarea, simultaneitatea și modul de coordonare indică o planificare atentă și țintirea deliberată a așezărilor pașnice, inclusiv a capitalei Stepanakert. În perioada care a urmat, bombardarea sistematică a localităților din Nagorno-Karabakh a dus la pierderi de vieți omenești din rândul populației civile, la distrugeri materiale uriașe.

Această agresiune inițiată de Azerbaidjan, contrară procesului de negociere inițiat de copreședinții grupului de la Minsk al OSCE, constituie o amenințare gravă la adresa păcii și stabilității în regiune. Condamn cu fermitate acțiunile autorităților azere și consider că  stoparea imediată a conflictului armat inițiat de Azerbaidjan și revenirea la masa negocierilor este singura soluție acceptabilă.

Faptul că aceste acțiuni ale Azerbaidjanului sunt suținute în mod deschis de Turcia, care nu numai că asigură suținere diplomatică, politică, tehnico-militară și consiliază armata azeră, dar, potrivit mass mediei, a și facilitat transferul mercenarilor islamici din Orientul Apropiat, sporește pericolul pe care perpetuarea acestui conflict îl poate avea asupra regiunii și asupra statelor din proximitate, printre care se numără și RomâniaRomânia, ca promotoare a principiilor fundamentale ale dreptului internațional, trebuie să facă demersuri pentru detensionarea situației și revenirea la bunele practici statuate în procesul de pace mediat de către copreședinții Grupului de la Minsk al OSCE. Îmi exprim solidaritatea cu poporul armean din Nagorno Karabakh atât de greu încercat în ultimele decenii, încrederea în curajul și dăruirea soldaților armeni care își apără patria cu prețul vieții, precum și profunda compasiune pentru victimele acestui conflict.

Deputat LUCIAN SIMION