APELE DE BORSEC ȘI ARMENII
Avem în față un prospect din care cităm: „ Cunoașterea Izvoarelor Borsecului datează încă de pe vremea romanilor, care le au descoperit după cucerirea Daciei. Datorită efectelor curative, apele minerale naturale de la Borsec erau îmbuteliate în ulcioare de lut ars și transportate în Transilvania, Moldova, Țara Românească și Ungaria încă din sec. XVIII.
În 1805, consilierul vienez Anton Zimmethausen, entuziasmat de calitățile apei Borsec, își mută reședința la Borsec și Începe o amplă campanie de construire de drumuri, clădiri și a unei fabrici de sticlă. Astfel în 1806, Zimmethausen și Eisner încep îmbutelierea industrială a apei minerale naturale Borsec”
Un afiș de epocă evocă popularitatea apei Borsec, denumită încă de pe atunci regina apelor minerale carbogazoase. Negustorul al cărui nume apare pe afiș ca distribuitor al apei Borsec este LAZAR es VERZAR. Aceste este un nume armenesc.
Într -adevăr, ocupându-se de familia Verzar din Transilvania, N.Gazdovits scrie printre altele: „ …Numele de Varzar sau Varză era cel mai des folosit de către armenii din Moldova. Pentru a se deosebi de românii Vărzar sau Vărzariu unele familii și-au modificat numele în Verzerescul, Verzarii sau polonezii s-au numit Verzereski. În Transilvania au fost toate felurile de nume de Verzar: Vărzar, Verzerescul, Verzereski. Este numele care se găsește cel mai des în documentele majorității unde s-au așezat armenii.
Cu timpul numele s-a uniformizat în Verzerescul sau Verzar. Începând din sec. XIX-lea, unele familii de Verzar își schimbă numele în Bogdany Bogdanfii sau Vastag „
Din datele culese de pe net, rezultă că în anul 2009, la Odorheiul Secuiesc era implicat într-un dosar de divorț un anume VERZAR CSONGOR GARABET. Este neîndoios astfel, că Lazăr Verzar, cel ce a vândut apa îmbuteliată Borsec a fost armean.
Iată cum rezultă că la un moment dat la comercializarea apei Borsec au contribuit și armenii!
a.s.