Arhiepiscopia Armeana

APEL pentru PACE ÎN ARMENIA – al Preasfinției Sale Episcopului  Datev Hagopian Întâistătătorului Eparhiei Armene din România, Exarh al Eparhiei Armene din Bulgaria

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

               Condamnăm cu fermitate operațiunile militare dezlănțuite de forțele azere  în data de 13 septembrie a.c., de a lungul graniței Republicii Armenia. Azerbaidjanul a lansat un bombardament intens, cu artilerie şi arme de foc de calibru mare, împotriva poziţiilor militare armene în direcţia oraşelor Goris, Sotk şi Jermuk încălcând toate normele internaționale  privind drepturile omului, și bombardează  localitățile civile.

           Ca de fiecare data, și acum armată armeană respinge cu abnegație toate provocările, pricinuind mari pierderi omenești și de tehnică militară inamicului. Din păcate, din cauza acestor acțiuni provocatoare și aventuriste, și partea armeană are pierderi de vieți omenești.

            Și asta se întâmplă într-un moment în care autoritățile din Armenia vorbesc constant despre epoca păcii, semnarea unui tratat de pace cu inamicul și coexistența pașnică. Toate acestea sunt ridicole. Este evident că inamicul nostru vechi, nefiind pedepsit în 2020 pentru crime de război și necondamnat în mod adecvat de comunitatea internațională, își continuă politica agresiunii față de poporul armean.

               Noi nu numai condamnăm cu fermitate agresiunea și declarațiile xenofobe ale autorităților azere, ci totodată facem un apel către autoritățile statale, politice, conducătorilor bisericilor, reprezentanților misiunilor diplomatice din România și Bulgaria să ia atitudine și să condamne autoritățile azere și turcești, care sprijină acest genocid împotriva poporului armean, contra Armeniei și Arțakhului.

              Facem apel la compatrioții noștri care trăiesc nu doar în Armenia și Arțsakh dar și în Diaspora. Dragilor, în ultimii ani au încercat să ne împartă, au semănat ură și dușmănie între noi, știind foarte bine că niciodată nu vor avea succes dacă noi suntem uniți. Totuși, succesul și victoria noastră, așa cum spune poetul, constă în unitatea noastră. A sosit momentul să trecem de la cuvinte la fapte. Sângele eroilor noștri nu s-a vărsat în zadar, avem o singură Patrie și nu putem s-o pierdem. Suntem obligați să ne investim toate abilitățile și să folosim potențialul național pentru a proteja granițele Patriei Mamei, dacă este necesar, mergând pe front și luptând, indiferent, dacă trăim în Armenia sau în Diaspora. Dacă va fi nevoie și armenii din România și Bulgaria, clerici și laici, tinerii noștri patrioți, să fim uniți și împreună să luptăm pentru pământul strămoșilor noștri.          

Ne rugăm pentru sufletele eroilor noștri căzuți, fie ca Sfântul Duh să pogoare și să mângăie inimile familiilelor îndoliate și ne rugăm la Bunul Dumnezeu pentru recuperarea  rapidă  a răniților.

Fie ca rugăciunea noastră, dar și suferințele celor nevinovați, să trezească în conștiința oamenilor, a popoarelor, dorința de a lua atitudine pentru stoparea unor astfel de acțiuni care nu numai că încalcă drepturile fundamentale și principiile de bază ale societății, dar se dovedesc o adevărată sfidare premeditată a ideii de civilizație.

Vă rugăm să ne fiți alături în rugăciune pentru pace în fiecare zi la ora 17:00 în toate bisericile Eparhiilor Armene din România și Bulgaria, condamnând încă o dată agresiunea, violența, războaiele, încălcarea drepturilor popoarelor, să ne fiți alături în rugăciunile rostite în fiecare ceas pentru reinstaurarea păcii și încetarea războiului.

            Fie ca Bunul Dumnezeu să aibă în pază Armenia și Arțakh, poporul și armata armeană.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Armene din România