Arhiepiscopia Armeana

APEL ÎN LEGĂTURĂ CU COVID-19 / Sanctitatea Sa Karekin II, Patriarh Suprem și Catolicos al tuturor armenilor a emis următorul apel urgent, în legătură cu pandemia de Coronavirus

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Dragi credincioși

Urmărim cu îngrijorare și rugăciune evoluțiile de pe glob cu privire la Coronavirus. Sunt momente dificile, când lumea – inclusiv Armenia – este în pericol de o pandemie, cu implicații pentru viața și traiul nostru.

Cu dragoste de părinte, îndemnăm clericii și oamenii credincioși să exercite o prudență extremă și să evite contactul public și reuniunile  mari.

Cerem tuturor să acționeze cu conștiință și responsabilitate personală și publică ridicate – nu doar pentru noi înșine, ci și cu grijă unul pentru celălalt. Trebuie să înțelegem profund că securitatea vieții tuturor în acest moment este responsabilitatea noastră personală. Cu încredere în Dumnezeu, ne rugăm pentru vindecare și forță spirituală pentru cei infectați și izolați. Aducem cea mai înaltă apreciere și binecuvântare medicilor care slujesc fără încetare cu un  mare efort, în timp ce operează în stare de urgență.

După consultarea cu Înalții Ierarhi  ai  Bisericii Armene și după ce am discutat astăzi cu episcopii din Armenia, am decis  următoarele:

1. Un program flexibil al orelor când bisericile sunt deschise, astfel încât credincioșii să poată face vizite individuale, pentru a primi  rugăciuni private și să primească Sfânta Împărtășanie și alte nevoi spirituale urgente. În Armenia, bisericile vor fi deschise în fiecare zi între orele 9.00 și 19.00; aceste ore vor fi în vigoare până  pe  9 aprilie (  în România până pe 16 aprilie) în Joia Sfântă. (Diecezele  sunt invitate să prevadă dispoziții adecvate propriilor lor circumstanțe) ;

2. Toate sărbătorile Sfintei Liturghii se desfășoare în spatele ușilor închise, fără participarea oamenilor credincioși; și, dacă este posibil, să difuzați sărbătorile online ;

3. Anularea slujbei „Binecuvântarea copiilor” în Duminica Floriilor ( în România pe 12 aprilie ) și efectuarea ceremoniei Antasdan (Binecuvântarea celor patru colțuri ale lumii) și a altor ceremonii fără prezența credincioșilor;

4. Anularea slujbei „Binecuvântarea gravidelor” de Sărbătoarea Bunei Vestiri a Fecioarei Maria (7 aprilie);

5. Suspendarea ceremoniilor matrimoniale;

6. Să îndeplinească Taina Botezului numai în caz de urgență (de exemplu, în cazul în care persoana care va fi botezată este bolnavă);

7. În cazul înmormântărilor, va avea loc doar ceremonia funerară, îndemnând familiile să se abțină de la organizarea de înmormântări aglomerate și adunări memoriale.

O zi de rugăciune: 18 martie

Prin emiterea acestor instrucțiuni de implementare de către toate instituțiile bisericii noastre, în același timp anunțăm că miercuri, 18 martie 2020, va fi o zi națională de rugăciune. Invităm pe toată lumea să se alăture într-o rugăciune privată  –  oriunde s-ar afla, la momentul respectiv – pentru a cere Domnului să îndrume  lumea și poporul nostru pentru a depăși acest necaz într-un spirit de unitate și sprijin reciproc.

Rugăciunea este programată la orele 19:00, în Armenia (orele 17:00, ora României).

Iubiți oameni, în această perioadă dificilă, este necesar să ne unim și să oferim sprijin guvernului Republicii Armenia și tuturor organismelor guvernamentale relevante. Ar trebui să respectăm cu strictețe instrucțiunile și cerințele stabilite de autorități.

Împreună, prin harul și mila Domnului nostru, vom depăși această provocare cu solidaritate publică, responsabilitate civică și conștiință spirituală. Viața este cea mai prețioasă dintre darurile divine. Trebuie să avem grijă de viață îngrijindu-ne unii pe alții, cu dragoste. Acum este momentul să mărturisim despre iubirea care ne unește.

Fie ca binecuvântarea, harul și mila Domnului să fie cu noi și cu toți. Amin.

Sfântul Scaun din  Etchmiadzin, 16 martie 2020

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Armene din România