Mihai Stepan Cazazian

APARIȚIE EDITORIALĂ ÎN FRANȚA/ Turcia și fantomele armenești. Pe urmele genocidului

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

9782330017873Turcia și fantomele armenești
Pe urmele genocidului
Laure MARCHAND
Guillaume PERRIER

Editura Actes sud
Prefață de Taner Akcam
Primul genocid al secolului XX rămîne nepedepsit. Turcia continuă să nege masacrarea a sute de mii de armeni otomani în timpul Primului Război Mondial și se străduiește să șteargă urmele crimei.
Prezenți în Turcia pentru aproape un deceniu, doi jurnaliști, Laura Marchand și Guillaume Perrier, au realizat un studiu amplu despre memoria genocidului în Turcia de astăzi. Ei au descoperit supraviețuitori, armeni convertiți la islam descendenți ai unor turci care au salvat armeni, mărturii îngropate în tăcere, tradiții și biserici care au supraviețuit unui secol de negare și ostilitate. De la Istanbul la granița cu Irakul, de la Marea Neagră la Marea Mediterană, cei doi autori au adunat dovezi mult mai vii și multe despre genocid.
În pragul centenarului genocidului, aceste reportaje și aceste povești schițează portretul unei țări bolnave de negare, bântuită de un trecut care nu trece. Deși sunt turci care luptă cu curaj împotriva ideologiei oficiale, cum ar fi Taner Akcam, care prefațează această carte.
Nu în cele din urmă, Turcia și Fantomele armenești contribuie la dezbaterea, în curs de desfășurare în Franța, cu privire la incriminarea negării Genocidului armean, adoptată în ianuarie 2012 și apoi respinsă de Consiliul Constituțional. Dar președintele Francois Hollande a promis un nou proiect de lege.

http://www.actes-sud.fr/catalogue/societe/la-turquie-et-le-fantome-armenien